Er is leven op de maan! Ze heten beerdiertjes en wij hebben ze er zelf achtergelaten

Hoogstwaarschijnlijk is er dan toch leven op de maan. Meer nog: wij hebben er zelf voor gezorgd. Duizenden microscopische beerdiertjes zijn achtergebleven toen een Israëlisch ruimtetuig crashte op de maan in april. De beerdiertjes hebben het waarschijnlijk overleefd, want ze horen bij de taaiste organismen op aarde.

De Israëlische maanlander moest op 11 april op de maan landen met aan boord een bibliotheek aan aards materiaal, waaronder menselijk DNA. De missie mislukte en de maanlander sloeg te pletter. Nog aan boord: duizenden beerdiertjes. 

Volgens de Arch Mission Foundation, een ngo die op zoek gaat naar plaatsen waar mensen zouden kunnen leven in de ruimte, is de kans bijzonder groot dat die beerdiertjes de crash hebben overleefd en dat er dus "leven is op de maan".

Dat de beerdiertjes het wellicht hebben overleefd, is niet verwonderlijk, want het zijn bijzonder taaie, microscopische beestjes. Ze kunnen zowel extreme hitte als extreme koude aan. Ze kunnen bovendien al het water uit hun lichaampje persen en zo 10 jaar zonder voedsel leven. Het is in die uitgedroogde vorm dat de organismen aan boord van de maanlander waren. De beestjes zijn zo'n halve millimeter groot en hebben 8 poten. 

Koloniseren

"We moeten zeker niet bang zijn dat de beerdiertjes de maan gaan koloniseren", legt ruimtevaartdeskundige Nancy Vermeulen uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar ze zullen misschien wel overleven en als we binnen 10 jaar weer op de maan staan, kunnen we ze terugvinden en kunnen we zien of ze nog leven."

Zonder water en lucht kunnen beerdiertjes niet groeien of zich voortplanten. "Ze bevinden zich hoogstwaarschijnlijk in een winterslaap. Op de maan is er geen lucht en vloeibaar water, dus als ze nog leven, moeten ze worden gereanimeerd met water en lucht."

We moeten zeker niet bang zijn dat de beerdiertjes de maan gaan koloniseren

De beerdiertjes zijn niet de eerste beestjes op de maan, legt Vermeulen uit. "Tijdens de Apollo-missies van de Amerikanen zijn er waarschijnlijk veel meer organismen achtergelaten op de maan, bijvoorbeeld in hun behoeftes."

Kan aards leven op de maan geen risico's inhouden? "De maan heeft geen atmosfeer. Het is waarschijnlijk een grote dode vlakte en daarvoor zijn de protocollen ook minder streng. Voor Mars moet ontsmetting veel grondiger gebeuren, omdat we niet weten of er nog restanten van organismen leven."

De kans dat we de beerdiertjes ooit nog terugvinden, is klein. De Amerikanen plannen wel een bemande ruimtevlucht in 2024, maar die zou landen op de zuidpool van de maan en dat is ver van waar de beerdiertjes wellicht hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Beluister hier het interview met ruimtevaartdeskundige Nancy Vermeulen in "De wereld vandaag":

Meest gelezen