Even uitrusten op de Spaanse Trappen in Rome? Dan riskeert u 250 euro boete

Het moeten zowat de beroemdste trappen ter wereld zijn: de Spaanse Trappen in Rome. Op de trappen uitrusten tijdens een citytrip kan wel een dure grap worden, want de politie heft een boete van 250 euro en daar is niet iedereen het mee eens.

Vorige maand werd al beslist dat er niet meer gegeten en gedronken mag worden op de iconische trappen die leiden naar de kerk Trinitá dei Monti. Sinds gisteren is de politie nog strenger geworden, want toeristen die op de trappen zitten, worden aangemaand recht te staan. Als ze dat niet doen, riskeren ze een boete van 250 euro.

Drie jaar geleden zijn de 135 trappen gerenoveerd, kostprijs: 1,5 miljoen euro. Een factuur die betaald werd door de Romeinse juwelier Bulgari. De stad wil naar eigen zeggen vermijden dat toeristen vlekken maken op de trappen door wijn of koffie te morsen.

De nieuwe, strengere regels verdelen de Romeinen. "Het monument moet natuurlijk worden beschermd en mensen zouden niet mogen eten op de trappen, maar dat ze er niet op mogen zitten, dat gaat wel heel ver en grenst aan fascisme", reageert een erfgoedspecialist. De winkeliers in de buurt zijn dan weer wel tevreden met de maatregel. Voor hen is het immers beter dat toeristen in beweging blijven.  

Meest gelezen