Dierenrechtenorganisatie GAIA pleit voor een Europees verbod op kooien: Herman Brusselmans sluit zich op 

De Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA (Global Action in the Interest of Animals vzw) wil dat er een Europees verbod komt op het gebruik van kooien in de veehouderij. Via hun zomercampagne "Stop de kooien" willen ze 1,3 miljoen handtekeningen verzamelen. Ambassadeur Herman Brusselmans sloot zich vandaag in Gent op in een kooi op mensenmaat om aandacht te vragen voor het dierenleed.

Volgens GAIA brengen meer dan 300 miljoen dieren in de Europese Unie (een groot deel van) hun leven door in een kooi. Het gaat onder meer over legkippen, varkens, eenden en ganzen.  De kooien staan volgens hen gelijk aan dierenleed, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Gereduceerd tot een vlees- en broedmachine leiden deze voelende wezens een leven zonder waardigheid. Ze hebben amper ruimte om te bewegen en kunnen hun natuurlijke gedrag niet ontplooien.” Voor legkippen is die ruimte beperkt tot de grootte van een A4-blad, zegt communicatieverantwoordelijke Kim Vandenbroucke. 

De dieren hebben amper ruimte om te bewegen en kunnen hun natuurlijke gedrag niet ontplooien

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA

De Boerenbond ontkent echter dat de kooien voor kippen zo klein zijn. Daarnaast menen ze dat het huidige systeem de beste garantie biedt voor dierenwelzijn en de voedselveiligheid: "We zien dat kippen in grote groepen buiten agressief worden en aan kannibalisme doen. Daarnaast lopen ze meer risico op ziektes en infecties die zowel de dieren als de eieren kunnen besmetten", zegt Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond. "De uitstoot van stikstof en ammoniak kan ook beter worden afgezogen in kooisystemen, dus het is veel minder vervuilend."

Het aantal in kooien gehouden legkippen en moedervarkens in België volgens dierenrechtenorganisatie GAIA:

Voor het houden van vleeskonijnen in Vlaanderen worden geen kooien meer gebruikt: "Voor konijnen geldt een parksysteem. Ze zitten samen in open boxen, wat ook goed is omdat het echte groepsdieren zijn", zegt Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond.

Om het Europees verbod op kooiengebruik rond te krijgen startte GAIA het burgerinitiatief "Stop de kooien". Doorheen de zomertournee willen ze mensen sensibiliseren en zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen: “Aangezien het objectief van 1 miljoen handtekeningen onlangs al werd bereikt, hebben we de lat hoger gelegd", zegt Vandenbosch. "We mikken nu in Europees verband op 1,3 miljoen handtekeningen om onze eis kracht bij te zetten." 

Schrijver Herman Brusselmans hielp hen daar vandaag alvast een handje bij. Als ambassadeur van de campagne sloot hij zichzelf deze middag op in een kooi op mensenmaat, op de Korenmarkt in Gent. Eerder deze zomer deed de Belgische atleet Kevin Borlée hetzelfde in de Nieuwstraat in Brussel. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen