Isala Van Diest, de eerste vrouw die als arts afstudeerde in ons land, en Marie Popelin, de eerste vrouw die advocaat werd in ons land.

Het is onbegrijpelijk dat de media memorabele vrouwen niet bij naam noemen

Het stoort directeur Bieke Purnelle dat vrouwen door de media niet bij naam genoemd worden wanneer ze iets bijzonders verwezenlijken: "Wanneer vrouwen iets groots, belangrijks of opvallends presteren, geef hen dan een naam en de erkenning die ze verdienen".

opinie
Bieke Purnelle
Bieke Purnelle is directeur van Rosa vzw, kenniscentrum voor gender en feminisme

De Duitse Fiona Kolbinger won gisteren de Transcontinental race, een ultrawielerwedstrijd van 4.000 kilometer, voor mannen en vrouwen. Kolbinger is niet de eerste vrouw die een indrukwekkende prestatie neerzet in een ultraduursport. Het verschil tussen mannen en vrouwen speelt dan ook veel minder een rol in duursporten dan in krachtsporten. De fenomenale krachttoer van Kolbinger bleef niet onopgemerkt. Haar naam bleef dat wel. Dat is allesbehalve een nieuw gegeven.

Vrouw wordt hoogste rechter van België.
Vrouw komt aan het hoofd van Solvay.
Vrouw wordt nieuwe James Bond.
Vrouw wint zwaarste wielerwedstrijd ter wereld.

Tot voor kort hadden vrouwen en hun verwezenlijkingen geen plaats in het collectief geheugen

Vrouw heeft het knap druk de laatste tijd. Multitaskend verovert ze de wereld, zonder dat iemand hoeft te weten hoe ze heet, deze naamloze heldin die alles kan en overal tegelijk is.

Wie dapper turft hoe vaak er een krantenkop verschijnt met daarin een “vrouw” zonder naam raakt al snel de tel kwijt.

Onze geschiedenisboeken, sportannalen, straten en monumenten verwijzen in hoofdzaak naar belangrijke of invloedrijke mannen, met uitzondering van her en der een Maagd Maria of Jeanne d'Arc. Tot voor kort hadden vrouwen en hun verwezenlijkingen geen plaats in het collectief geheugen. Niet zozeer omdat hun leven zich afspeelde tussen 4 muren; tussen wieg, fornuis en washok, maar omdat wat vrouwen deden geen bijzondere aandacht verdiende.

Geschiedschrijvers hadden vooral interesse in veldslagen, wetenschap en macht, plekken en gebeurtenissen waar vrouwen niet of amper aan deelnamen. Historici, onderzoekers en chroniqueurs die zich verdiepen in de geschiedenis vanuit een ander perspectief, stellen nochtans vast dat vrouwen altijd al onmisbare bijdragen hebben geleverd aan handel, nijverheid en openbaar leven. Deze vrouwen bleven naamloos en werden grotendeels vergeten.

“Vrouw” suggereert dat haar naam onbelangrijk is

Initiatieven als "Meer Vrouw op Straat", de docu-reeks van De Chinezen die eind dit jaar op Canvas verschijnt, en boeken als "Vergeten Vrouwen" van Jan van den Berghe of "Women on the Move" van Roger Gilles doen een waardevolle poging om al deze vergeten en veronachtzaamde vrouwen en hun namen in ere te herstellen, waarvoor hulde.

Dat we vandaag, anno 2019, een halve eeuw na de emancipatiestrijd van de vrouw, nog steeds verzuimen vrouwen bij naam en toenaam te noemen wanneer ze iets memorabels of belangrijks doen is niet gewoon jammer of slordig, maar ronduit onbegrijpelijk. “Vrouw” verwijst naar ruim 50 % van de wereldbevolking. “Vrouw” zegt vooral dat we te maken hebben met een abnormaliteit. “Vrouw” suggereert dat haar naam onbelangrijk is.

Beste mediamakers, journalisten en redacties: wanneer vrouwen iets groots, belangrijks of opvallends presteren, geef hen dan een naam en de erkenning die ze verdienen. Moeilijk is dat niet.

Belga

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen