AFP

Nationale Bibliotheek van Israël ontvangt niet-gepubliceerde teksten van Franz Kafka

Zwitserland heeft honderden originele teksten van de schrijver Franz Kafka en zijn vriend en uitgever Max Brod overgedragen aan Israël. Dat heeft de Nationale Bibliotheek van Israël in Jeruzalem bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Daar werden ook enkele nooit eerder gepubliceerde teksten getoond.

Een Zwitserse bank had de zestig mappen - met brieven, manuscripten en aantekeningen van Kafka en Brod - twee weken geleden al overgedragen aan de bibliotheek. De documenten, die decennialang lagen opgeslagen in de kluizen van een bank in Zurich, werden verhuisd nadat Zwitserse en Israëlische rechtbanken tot de overdracht van het materiaal hadden beslist.

Het merendeel van de teksten werd eerder al gepubliceerd. Maar de bibliotheek meldt dat er ook nieuwe vondsten werden gedaan. Zo werd er een notitieboekje aangetroffen waarin Kafka het Hebreeuws inoefende. Het was wel al bekend dat Kafka belangstelling toonde voor de taal, maar het was niet duidelijk hoe ver die interesse reikte.

"Na het zien van het materiaal, inclusief het Hebreeuwse notitieboekje van Kafka en de brieven over het zionisme en het jodendom, is het nog duidelijker geworden dat de Nationale Bibliotheek het rechtmatige thuis vormt van de Brod- en Kafka-documenten", zegt David Blumberg, de voorzitter van de Nationale Bibliotheek van Israël.

Wie was Kafka?

De Joodse auteur Franz Kafka, die in 1883 in Praag was geboren, stierf in 1924 in Oostenrijk aan tuberculose. Voor zijn dood had hij aan zijn vriend Brod (1884-1968) gevraagd om zijn werk te verbranden. Die publiceerde het werk echter en Kafka werd wereldberoemd. Toen Brod in 1939 op de vlucht sloeg voor de nazi's en naar Palestina trok, nam hij het werk van zijn vriend in een koffer mee.

Na het overlijden van Brod ging de nalatenschap naar zijn vroegere secretaresse Esther Hoffe. Zij verkocht een deel van de manuscripten, waaronder dat van de roman "Het proces", voor zowat 2 miljoen dollar. Een ander deel werd in kluizen in Israël en Zwitserland bewaard. Maar omdat Brod in zijn testament had bepaald dat zijn literaire nalatenschap naar een Joodse bibliotheek moest gaan, hadden rechtbanken bevolen om de documenten aan Israël over te dragen.

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP

Meest gelezen