Limburgse brandweer vreest tekort aan leidinggevenden

De Limburgse brandweer vreest dat er binnen vier jaar een tekort aan leidinggevenden is. Vrijwilligers die in het middenkader willen komen, moeten zware opleidingen volgen en die zijn niet altijd te combineren met hun werk.

Nu werken er overwegend vrijwilligers bij de brandweer. Zij kunnen opgeleid worden tot onder meer onderofficier. Maar die opleidingen zijn verzwaard.

Nu moet een onderofficier bijvoorbeeld 380 uren opleiding volgen in plaats van 20 uur vroeger. Dat zorgt ervoor dat veel vrijwilligers de opleiding niet meer kunnen combineren met hun job.

Commandant van brandweer Noord-Limburg Jan Jorissen: “We zouden heel graag in het volgend regeerakkoord een overeenkomst zien tussen de vrijwilliger, zijn werkgever en de brandweer, waardoor mensen makkelijker overdag beschikbaar zijn voor de brandweer.”

Werkgevers

De brandweerkorpsen in Limburg beseffen wel dat de werkgevers er iets voor in de plaats moeten krijgen. Commandant Bert Swijsen van brandweer Zuid-West Limburg: “Als er niets tegenover staat voor de werkgevers, zou het wel eens moeilijker kunnen worden voor een brandweervrijwilliger om een job te vinden.”

Er zijn in Limburg momenteel zo'n 1.100 vrijwilligers actief bij de brandweer. 313 brandweerlui zijn vast in dienst.

Meest gelezen