Marcel Kerff.

Beste Belg in 1e Ronde van Frankrijk (1903) krijgt gedenkplaat in Voeren

In Voeren wordt vanavond een gedenkplaat onthuld voor Marcel Kerff, die 6e werd in de allereerste Ronde van Frankrijk in 1903. Voerenaars kennen hem vooral als oorlogsslachtoffer nadat hij vermoord werd door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. Maar zijn familie en een wielerclub willen hem ook herinneren als wielrenner in de Ronde van Frankrijk, lang voor Eddy Merckx geboren werd.

Marcel Kerff was de best geklasseerde Belg tijdens de eerste editie van de Ronde van Frankrijk in 1903. Met beperkte middelen werd de slagerszoon uit ‘s-Gravenvoeren 6e. Daarom onthullen zijn familie en Wielerclub "Mon Bidon" uit Eijsden en Maastricht vanavond een nieuwe gedenkplaat aan het oorlogsmonument in de Batticestraat in Voeren.

Oorlogsslachtoffer

De naam Marcel Kerff stond al vermeld op een oorlogsmonument in Voeren omdat hij daar precies 105 jaar geleden om het leven kwam. Toen de Duitsers op 6 augustus 1914 België binnenvielen, kon Kerff zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen.

Op zijn motorfiets ging hij een kijkje nemen bij het Duitse kamp bij Moelingen. Toen de Duitsers hem opmerkten, sneden ze zijn tong af en hingen ze hem op. "De Duitsers dachten onterecht dat Kerff een spion was", vertellen de leden van wielerclub 'Mon Bidon'.  

Goed getraind

Maar Marcell Kerff was dus ook een wielrenner. In 1903 schreef Kerff zich samen met zijn broer in voor de eerste editie van de Ronde van Frankrijk. Hij fietste alleen, zonder ploeg of sponsor. "Aan zijn fiets met één rem en versnelling hing een grote tas voor drank en voedsel. Zijn bidons vulde hij aan de dorpspompen en slapen deed hij bij toeschouwers en boeren", aldus Raymond Oostwegel van wielerclub "Mon Bidon".

Kerff werd in de eerste etappe van 467 kilometer zesde. Hij wist deze plaats te behouden door zijn goede conditie. Zo fietste de slagerszoon vroeger al regelmatig naar de hallen van Parijs om er vlees te leveren. Kerff bereikte uiteindelijk de eindmeet met een tijd van 100 uur, 25 minuten en 38 seconden.

Gedenkplaat

Op de nieuwe gedenkplaat die vanavond onthuld wordt, staat een foto van Kerff die genomen werd bij de start van de Ronde van Frankrijk, met een korte tekst daarbij. "In de familie werd nauwelijks gepraat over de manier waarop Marcel om het leven is gekomen. De familieleden die vanavond naar de huldiging komen weten dan ook erg weinig over zijn verleden", aldus ver familielid Richard Houtermans. Kerff is vanaf nu dus niet enkel een oorlogsslachtoffer, maar ook een wielerheld.

Gedenkplaat Marcel Kerff in Voeren

Meest gelezen