Nepverhuis naar Monaco komt bijna 150 Belgen duur te staan: fiscus eist 100 miljoen euro terug

De Bijzondere Belastinginspectie eist 99,6 miljoen euro terug van 147 Belgen die dit en vorig jaar beweerden dat ze verhuisd zijn naar de dwergstaat Monaco. Dat schrijft De Tijd en is ons bevestigd. Het gaat vaak om vermogende Belgen die volgens de fiscus doen alsof ze in Monaco wonen om te genieten van de belastingvoordelen daar. 

Je officiële domicilie in het ministaatje Monaco hebben, heeft heel wat fiscale voordelen. Je betaalt er geen personenbelasting en ook voor erfenissen en schenkingen ligt het belastingtarief er op 0 procent. 

Maar om daar als Belg recht op te hebben moet je er niet alleen je domicilie hebben, je moet er ook effectief leven en wonen. In het andere geval wordt dat beschouwd als belastingontduiking en dus fraude.

De BBI besloot in 2017 een specifiek onderzoek te openen naar (in dit geval vooral vermogende) Belgen die mogelijk een fictief domicilie hebben in Monaco. De inspecteurs keken na welke verhuizingen naar Monaco echt lijken en welke niet. Als de belastinginspecteurs twijfels hadden, openden ze een vooronderzoek.

Fictie

"Dat is helemaal niet makkelijk te bewijzen", geeft Francis Adyns toe, de woordvoerder van de FOD Financiën. "Want per definitie hebben we te maken met vermogende mensen, die tal van mogelijkheden hebben om die fictie in stand te houden. Het vergt ook de medewerking van de plaatselijke autoriteiten."

In 2018 leidde dat tot 98 dossiers over Belgen die ten onrechte Monaco opgeven als thuisadres, goed voor 66,4 miljoen euro aan achterstallige belastingen, boetes en belastingverhogingen. Dit jaar heeft de BBI nog eens 49 dossiers geopend, goed voor 33,2 miljoen euro. Adyns spreekt van "een succes".

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen