Onafhankelijke spoorbond wil op 17 augustus gaan staken

De onafhankelijke spoorvakbond OVS bij de treinbegeleiders heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 17 augustus. De OVS blijft de problematische verlofsituatie bij de NMBS aanklagen. Eind vorige maand was er ook al gestaakt bij het spoor, maar volgens OVS heeft de NMBS sindsdien niets meer van zich laten horen. HR Rail, de werkgever van al het spoorwegpersoneel, plant nog een verzoeningsvergadering op 13 augustus.

"We hebben de stakingsaanzegging ontvangen en onmiddellijk de verzoeningsvergadering aangevraagd", bevestigt Barbara Kielbaey van HR Rail. Volgens haar wordt er alles aan gedaan om een staking te vermijden: de aanwervingscampagne voor 300 nieuwe treinbegeleiders dit jaar zit op schema.

We zien dat treinbegeleiders soms een dag voor hun verlof begint, moeten vaststellen dat hun verlof wordt ingetrokken

Joachim Permentier (OVS)

Eind vorige maand was er ook al een spoorstaking. "Er heeft een meerderheid van het personeel het werk neergelegd, vooral in Vlaanderen", zegt Joachim Permentier van de OVS. "Dan zou je verwachten  dat een directie in een alarmfase komt en onmiddellijk de vakbonden terug samenroept, maar dat is helemaal niet gebeurd. We hebben wel communicatie naar de directie gestuurd, maar daarop werd geantwoord dat we op het einde van de maand nog eens konden samenzitten. Absoluut onvoldoende."

"Het personeelstekort bij de treinbegeleiders is zeer ernstig. We zien dat treinbegeleiders soms een dag voor hun verlof begint, moeten vaststellen dat hun verlof wordt ingetrokken." Joachim Permentier heeft het over "zeer ernstige en acute problemen die al langer dan vandaag aanslepen". "Het wordt nu wel ernstig genomen, maar er komt geen concrete en snelle oplossing."

Mocht de staking doorgaan, zou dat middenin het weekend van het Pukkelpop-festival vallen. Hoe dan ook zou de NMBS een plan voor minimale dienstverlening uitwerken. Treinbegeleiders zullen moeten doorgeven of ze al dan niet zullen staken. 

Meest gelezen