Nicolas Maeterlinck

Open VLD voert druk op: "Als we op Vlaams niveau geloosd worden, zullen we ook federaal niet meedoen"

Alles wijst erop dat de Vlaamse formatie weldra in een stroomversnelling terechtkomt. Open VLD heeft het partijbureau samengeroepen om zich over een eventuele regeringsdeelname te buigen. CD&V zegt dat te zullen doen "als het nodig is". Bij de SP.A bekijken ze alles op 19 augustus, maar daar heeft partijvoorzitter John Crombez vorige week de toestemming van de Raad van Voorzitters en Secretarissen gekregen om te gaan luisteren wat formateur Bart De Wever (N-VA) te zeggen heeft.  

Al sinds vorige week is het wachten op de plannen van Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA). Zal hij zoals algemeen verwacht Vlaams Belang meedelen dat het bij gebrek aan een meerderheid niet in aanmerking komt voor regeringsdeelname in Vlaanderen? En welke kaarten legt hij daarna op tafel? Formatiegesprekken met N-VA, Open VLD en CD&V? Of met N-VA, Open VLD en SP.A? Of wordt het een trio van N-VA, SP.A en CD&V? 

Het is samen uit, samen thuis, net zoals bij de vorige regeringsvorming

Een Open VLD-topper aan Belga

Maar de Vlaamse liberalen lijken niet van plan om zich zomaar uit de Vlaamse regeringsboot te laten duwen. "Voor we kunnen beslissen of we al dan niet meestappen in een Vlaamse formatie, moeten we een stand van zaken krijgen van de voorzitster", zegt een partijtopper aan Belga. "De kans dat we er niet bij zijn, is klein", zegt een ander kopstuk. "Maar als we op Vlaams niveau geloosd worden, zullen we ook federaal niet meedoen. Het is samen uit, samen thuis, net zoals bij de vorige regeringsvorming."

Het partijbureau van Open VLD komt maandag bijeen, "of vroeger als de politieke actualiteit dat vereist". Het lijkt er sterk op dat de koppeling tussen de Vlaamse en de federale regeringsvormingen een van de hoofdpunten op de agenda zal zijn, naast de concrete eisen die de partij tijdens de formatiegesprekken moet formuleren. 

In elk geval is de boodschap aan De Wever duidelijk: als je ons laat vallen, hoef je ook niet op ons te rekenen op federaal niveau en kom je wellicht als enige rechtse partij in een federale regering met PS, MR, Ecolo, Groen en CD&V terecht. Het woord is nu aan Bart De Wever. Hij moet zijn kaarten op tafel leggen, en het lijkt er sterk op dat hij dat deze week nog zal doen. 

Meest gelezen