Paardenkliniek Lummen ontfermt zich over zwaargewonde ezel van stichting Brigitte Bardot

In paardenkliniek Equitom in Lummen is een zwaargewonde Franse ezel geopereerd. De ezel kwam er terecht via de dierenbeschermingsorganisatie van Brigitte Bardot. Dat schrijft Het Belang van Limburg. De stichting van de Franse actrice houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met het beschermen en redden van alle soorten dieren.

Ezelin Hope werd door de Fondation Brigitte Bardot geadopteerd omdat ze er erg aan toe was. Ze had onder andere een gapende wonde in de snuit door geweerschoten. De ezel kon niet in Frankrijk behandeld worden en werd daarom overgebracht naar Equitom in Lummen, bij paardenchirurg Tom Mariën: “De ezelin is van heel dichtbij beschoten met een jachtgeweer. Daardoor is een schotwonde van 8 cm ontstaan, waardoor je in de schedel kon kijken.”


 

Uitzonderlijke operatie

Het was de eerste keer dat Tom Mariën zo’n operatie uitvoerde. Om de wonde te behandelen, moest hij zelfs een beroep doen op professor plastische chirurgie, Paul-Julien Geulinckx, die verbonden is aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Die kreeg dus voor het eerst een ezel onder zijn mes.

Als bij wonder overleefd

De operatie heeft maar liefst 4 uur geduurd, maar is goed verlopen. Volgens paardenchirurg Tom Mariën gaat het om een uitzonderlijk geval: “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt in mijn carrière. Er zaten tientallen loden bolletjes in de schedel. Het was een zeer uitzonderlijke wonde en het is een wonder dat dat beestje het overleefd heeft.” Op dit moment stelt Hope het goed. Ze verhuist binnenkort samen met haar moeder terug naar Frankrijk, waar ze in een opvangcentrum zal verblijven.

Onderzoek gestart

Hoe de ezel de schotwonden opliep, is nog niet bekend. De dierenbeschermingsorganisatie van Brigitte Bardot diende een klacht in. De politie heeft een onderzoek gestart.

Te veel ezels

Eerder deze week deed ezelasiel Anegria uit Sint-Gillis-Waas (Oost-Vlaanderen) nog een oproep om minder ezels te kweken. Veel mensen onderschatten hoeveel tijd en geld er in zo’n ezel kruipt waardoor de asielen overvol zitten. 

Meest gelezen