Pakistan wijst Indiase ambassadeur het land uit

Het zat er aan te komen.  Twee dagen nadat India had aangekondigd dat deelstaat Kashmir zijn autonomie verliest reageert Pakistan met een eerste diplomatieke tegenzet.  De Indiase ambassadeur vliegt het land uit.

Hij mag beschikken, de Indiase ambassadeur in de Pakistaanse hoofdstad.  Islamabad doet er zelfs een schep(je) bovenop en schorst alle handel met India.  

Zowel India als Pakistan claimt Kashmir (een regio in de Himalaya) als  grondgebied. Beide staten bezetten een deel van de regio.  Er zijn de voorbije decennia duizenden doden gevallen bij gevechten.  India beschuldigt Pakistan ervan opstandelingen in Kashmir te steunen.  Volgens Pakistan geeft het land enkel diplomatieke en morele hulp aan "het deel van de bevolking van Kashmir dat naar zelfbeschikking streeft".  

De vrees bestaat dat New Dehli met de beslissing om Kashmir zijn autonomie te ontnemen een gevaarlijke spiraal heeft in werking gezet.  Zowel India als Pakistan hebben atoomwapens.

Meest gelezen