"Reusachtige" ontdekking: papegaai van 1 meter groot leefde miljoenen jaren geleden in Nieuw-Zeeland

Een papegaai van net geen 1 meter groot: dat dier leefde zo'n 19 miljoen jaar geleden in Nieuw-Zeeland. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het dier kreeg postuum de naam "Heracles inexpectatus".

"Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn gigantische vogels", zegt professor Trevor Worthy van de Flinders University. "Niet alleen moa's, grote loopvogels, domineerden de vogelwereld, maar ook reusachtige ganzen deelden vrijelijk de bosbodem terwijl enorme adelaars de lucht bevolkten. Maar tot nu toe had niemand ooit ook maar ergens een uitgestorven reuzenpapegaai ontdekt." De papegaai was net geen meter groot en woog zo'n 7 kilogram. Hoe dat in verhouding is tot het menselijk lichaam, kan u op de illustratie hieronder zien.

(lees verder onder de illustratie)

Sporen van het dier werden aangetroffen in fossielen die tot 19 miljoen jaar oud zijn en die nabij het oude mijnstadje Saint Bathans in de regio Otago op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland werden gevonden. In die gebieden worden al meer dan 20 jaar fossielen opgegraven.

(lees verder onder de kaart)

De reuzepapegaai kreeg vanwege zijn grootte en kracht, alsook vanwege het onverwachte karakter van de ontdekking, de naam "Heracles inexpectatus". Met zijn grote bek kon hij wellicht alles waar hij trek in had, opeten. "Hij zal misschien zelfs andere papegaaien hebben opgegeten", aldus professor en mede-onderzoeker Mike Archer (University of South Wales).

Meest gelezen