Zwarte man met touw weggebracht door politie te paard: Texaanse politie biedt excuses aan

De politie van de Texaanse stad Galveston heeft haar excuses aangeboden nadat een foto van een arrestatie veel ophef had veroorzaakt. Op de foto is te zien hoe een zwarte man met een touw begeleid wordt door twee blanke politieagenten op paarden.

Een 43-jarige zwarte man werd afgelopen weekend gearresteerd voor huisvredebreuk. Zijn handboeien werden vastgemaakt aan een touw en zo werd hij door twee blanke politieagenten weggeleid naar het politiebureau.

Een toevallige voorbijganger nam een foto en verspreidde die via sociale media. Er ontstond meteen een storm van protest, aangezien vele mensen de link legden met de manier waarop Amerikaanse slavenbegeleiders Afrikaanse slaven vooruit trokken, ook te paard.

Volgens de politie van Galveston was er op het moment van de arrestatie geen politievoertuig ter beschikking om de man naar het politiekantoor te vervoeren. "In sommige scenario's is de inzet van paarden bij arrestaties dan de best mogelijke praktijk, maar niet in dit geval", klinkt het in een persmededeling. De twee politieagenten hebben volgens de politiechef de situatie "verkeerd ingeschat", ze hadden beter gewacht tot er wel een politievoertuig ter beschikking was.

De politiechef benadrukt dat zijn agenten geen slechte bedoelingen hadden en geeft tegelijk mee dat ze de richtlijnen voor arrestaties hebben aangepast om zo te voorkomen dat deze vorm van arrestatie nog wordt gebruikt. Er werden ook excuses aangeboden aan de zwarte man.

Meest gelezen