Videospeler inladen...

President Donald Trump bezoekt Dayton en El Paso na schietpartijen: "Niet helemaal een troostend bezoek"

De Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania Trump hebben een bezoek gebracht aan de twee plaatsen waar vorig weekend dodelijke schietpartijen plaatsvonden. Gisterenavond ging het koppel al naar Dayton, daar vielen 9 doden toen een schutter in het wilde weg vuurde in een uitgaansbuurt. Daarna ging het richting El Paso in Texas, waar 22 mensen om het leven kwamen in wat de inlichtingendienst FBI een binnenlandse terreurdaad noemt.

De Amerikaanse president heeft in El Paso contact gehad met familie van slachtoffers, niet met de slachtoffers zelf. Dat vertelt correspondent Björn Soenens. "Zij waren te zwaargewond. In Dayton was dat wel het geval. De bezoeken zijn zeer sereen verlopen. Het enige wat we te zien hebben gekregen, zijn enkele foto's achteraf. Daarop poseert Trump met het ziekenhuispersoneel en hulpverleners." 

Het bezoek aan El Paso lag gevoelig. "Enkele honderden mensen demonstreerden de hele dag omdat ze de president verantwoordelijk achten voor wat ze de haatretoriek tegenover hen - de latino's - noemen. El Paso bestaat voor drie kwart uit latino's. Zij zeggen dat Trump zelf de kiem van het geweld heeft gezaaid."  

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Harmonie weg met Twitterstorm

Vooraf had Trump beloofd het politiek gekissebis achterwege te laten, maar aan die boodschap van eenheid en harmonie kwam een einde tussen Dayton en El Paso, en ná het bezoek aan El Paso. En dat met een Twitterstorm tegen de burgemeester van Dayton en de senator van Ohio. Trump noemde ze bedriegers die de zaken verkeerd voorstellen. "De mensen houden wél van mij", stelt Trump.

Soenens zag de persconferentie van de burgemeester en senator: "Daar zeggen ze alleen maar dat Trump zijn werk goed heeft gedaan, namelijk troost bieden. Ze zeiden ook dat sommige mensen geen fan zijn van de president en dat die mensen hopen dat er iets zal gebeuren aan de wapenwetgeving en dat er niet wordt gesnoeid in de mentale gezondheidszorg. Waarop Trump uitvloog. Wat normaal een troostend bezoek had moeten zijn, is niet helemaal vlekkeloos verlopen."

De Democratisch presidentskandidaat Joe Biden hield een speech in Iowa waarin hij Trump van een "giftige tong" beschuldigde. "Die spuwt soms haat", klonk het onomwonden. Waarop president Trump die uitspraak meteen afdeed als fake news.

Trump heeft geen spijkerharde garanties gegeven om de wapenwetten aan te passen

Maar wat zal er nu na de schietpartijen concreet veranderen? Niet veel, vermoedt Soenens. "Er is net bekendgemaakt dat wapenwetten in Texas worden verslapt. Texas is de staat van El Paso. Vanaf 1 september mogen mensen bijvoorbeeld hun wapen meenemen naar de kerk. De redenering is dat een schutter die een kerk betreedt, moet kunnen uitgeschakeld worden. De president heeft de afgelopen uren ook geen spijkerharde garanties gegeven om de wapenwetten te veranderen. Het zou dus kunnen dat we blijven bij het oude stramien: men rouwt even en daarna wordt alles weer zoals het was." 

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen