AFP or licensors

Reddingsschip Artsen Zonder Grenzen mag niet tanken in Malta

Malta heeft de Ocean Viking, het nieuwe reddingsschip van de Europese hulporganisaties Artsen zonder Grenzen (AZG) en SOS Mediterranee, geen toestemming gegeven om te tanken. Het schip is vanuit Frankrijk onderweg naar de Libische kust.

De twee ngo’s hadden nochtans met Malta afgesproken dat het schip er kon tanken, zonder aan te meren. "Maar twee uur voor de afspraak, hebben de Maltese autoriteiten ons laten weten dat we niet de toestemming hadden om in de Maltese territoriale wateren te komen", zegt Nicolas Romaniuk, die verantwoordelijk is voor de reddingsoperaties van migranten. Ondertussen zoeken de organisaties naar een andere oplossing.

De Ocean Viking vaart onder Noorse vlag en vertrok maandag vanuit de haven van de Franse stad Marseille. Tegen het einde van de week moet het aankomen aan de Libische kust. Aan boord is plaats voor 200 mensen, waardoor dit het grootste reddingsschip is dat zal rondvaren in de Middellandse Zee. Het is ook uitgerust met vier speedboten en een medische post.

Meest gelezen