AFP or licensors

Reusachtig streetartportret van Jacques Brel kijkt uit over Franse stad Vesoul, als bedanking voor gelijknamig chanson

In de Franse stad Vesoul is een reuzegroot portret van Jacques Brel op de gevel van een negen verdiepingen tellend gebouw geschilderd. De beroemde Belgische zanger had een hit met het nummer "Vesoul" dat hij vernoemde naar de stad.

Het gezicht van Brel is in het geel op een blauwgroene achtergrond geschilderd. Het 28 meter hoge en 12 meter brede werk van kunstenares Pink Art Roz bedekt een volledige gevel in de volkse wijk Montmarin. De 44-jarige kunstenares gebruikte 175 liter verf om het portret te maken.

Lees verder onder de kaart:

"Het is het grootste streetartfresco van de regio Bourgogne-Franche-Comté", zegt Marjorie Szymanski van Espace Contemporain d'Art Urbain (ECAU), de initiatiefnemer van het project. Jacques Brel gaf de stad bekendheid met zijn chanson "Vesoul", dat vorig jaar zijn 50ste verjaardag vierde.

U kunt dat nummer hieronder beluisteren:

De bewoners van de wijk zijn "fier" op het werk. "Het is magnifiek, hij is het echt helemaal! Het is alsof we hem onder ons hebben", zegt een van hen. Mensen die nooit een voet in Montmarin hadden gezet, maken nu de verplaatsing om de muurschildering te bewonderen.

AFP or licensors

Jacques Brel (1929-1978)

De chansonnier uit Brussel was bij leven al een legende en groeide na zijn dood uit tot één van de grootste muzikale iconen die België ooit heeft voortgebracht. Hij brak door in 1956 met "Quand on n'a que l'amour" en scoorde in 1959 met "Ne me quitte pas".

Nog van zijn hand zijn de klassiekers "Marieke", "Le moribond", "Les Bourgeois", "Amsterdam", "Les vieux amants", "Voir un ami pleurer", "Bruxelles" en dusook "Vesoul". Op 9 oktober 1978 sterft Jacques Brel in Bobigny nabij Parijs ten gevolge van een longembolie. Hij werd 49 jaar.

2011 Gamma-Rapho

Meest gelezen