Stinken uw kleren? Geef ze aan Dokter Oksel

Professor Chris Callewaert van de Gentse universiteit, ook gekend als Dokter Oksel, zoekt 30 personen die hun stinkende kledij willen afgeven voor de wetenschap. Callewaert wil de kleren onderzoeken om te weten te komen welke specifieke bacteriën zich nestelen in kledij.

Onder het motto “alles voor de wetenschap” is UGent professor Chris Callewaert op zoek naar stinkende kledij. De professor wordt ook wel Dokter Oksel genoemd, want hij doet al enkele jaren onderzoek naar zweetgeur. “We hebben ondertussen de oksel al goed gekarakteriseerd. We hebben gezien welke bacteriën zorgen voor een geur en welke niet.”

De volgende stap is het onderzoeken van kledij. “Want bepaalde kledij, vooral sportkledij en kledij in synthetische stoffen, is meer vatbaar voor een geurtje dan andere”, verduidelijk Callewaert. “We gaan kijken hoeveel en welke bacteriën er in stinkende kledij aanwezig zijn.”

Oplossing voor zweetgeur?

De bedoeling is om ooit een oplossing te vinden voor zweetgeur. Dokter Oksel: “Dat kan in allerlei vormen. Een waspoeder, een detergent, een conditioner, of zelfs een aangepaste T-shirt… Ik denk dat een oplossing echt mogelijk is, maar daarvoor moeten we eerst grondig onderzoek doen naar de bacteriën, natuurlijk.”

Daarom gaan ze nu bezwete kleren analyseren. Als u het ziet zitten om uw stinkende T-shirts af te staan, neem dan eens een kijkje op de website van het onderzoekscentrum.

Meest gelezen