Archiefbeeld ter illustratie.

Strikter beleid rond brugpensioen laat zich voelen: aantal SWT'ers gehalveerd sinds 2010

Sinds 2010 is het aantal bruggepensioneerden meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van de RVA die in de krant De Morgen staan. De strengere voorwaarden voor het zogeheten "stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag" (SWT) zijn daar niet vreemd aan.

In 2010 waren nog meer dan 120.000 mensen met brugpensioen, vandaag zijn dat er minder dan 60.000, zo tonen de cijfers van de RVA aan. Die daling kan niet los gezien worden van het beleid dat de voorbije twee regeringen (onder leiding van Elio Di Rupo (PS) en Charles Michel (MR)) gevoerd hebben, zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent).

"Zij hebben ervoor gezorgd dat de instroom beperkt wordt. De mogelijkheden om SWT op te nemen, zijn beperkt en de leeftijd waarop je kunt instromen, is verlaat." De daling is ook wat te danken aan de gezonde economie van de voorbije jaren, denkt Baert. "Er zijn minder ontslagen en herstructureringen geweest, waardoor er gewoon minder nood was om mensen in het SWT-stelsel te laten instromen."

Wie vandaag met brugpensioen wil, moet al 62 jaar oud zijn. Er zijn nog enkele uitzonderingen, onder meer voor mensen met een zwaar beroep. Maar ook daar worden de voorwaarden geleidelijk aan strenger.

Versoepelen of uitfaseren?

Sinds begin dit jaar is er nog een extra verklaring voor de daling van het aantal SWT'ers bijgekomen, laat de RVA nog weten. "Een deel van de daling in 2019 is te verklaren door het feit dat vanaf januari 2019 de mogelijkheid is ingevoerd om vervroegd met pensioen te gaan vanuit het SWT-stelsel." Lees: als de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voor een vervroegd pensioen vervuld zijn, kan je als SWT'er ook gewoon daarvoor opteren.

Sommige partijen hebben tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat ze het systeem van SWT willen versoepelen, andere willen het volledig uitfaseren

Stijn Baert, arbeidseconoom aan de UGent

Of de daling van het aantal bruggepensioneerden ook betekent dat het SWT-systeem op lange termijn zal verdwijnen, zal nog moeten blijken, stelt Baert. "Sommige partijen hebben tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat ze het systeem van SWT willen versoepelen, andere willen het volledig uitfaseren. De vraag zal zijn tot welk compromis dat zal leiden bij de gesprekken voor de vorming van een nieuwe federale regering.

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen