UZ Gent trekt aan alarmbel: “Transgender personen moeten jaar wachten voor eerste gesprek, dat is te lang”

Het is internationale transgenderrechtendag. Veel reden om te feesten is er niet. Personen die zich aanmelden voor een geslachtsverandering moeten soms meer dan een jaar wachten voor een eerste gesprek. “Personen durven sneller de stap zetten naar de zorg, jammer genoeg kan die zorg het niet bol werken” vertelt Melanie Verbeke van het transgenderinfopunt van het UZ Gent.

Melanie Verbeke van het transgenderinfopunt UZ Gent: “In Vlaanderen is er maar één multidisciplinair team dat zich bezighoudt met genderidentiteit.” Dat wil zeggen dat u bij dat team terechtkunt voor alle behandelingen binnen een transitie. “De wachttijd is ongeveer één jaar voor het eerste gesprek kan plaatsvinden. Momenteel staan er 350 mensen op onze wachtlijst. Dat zijn zowel kinderen als volwassenen.”  

Op de website van het transgenderinfopunt en via hun telefoonnummer komen ook heel wat gefrustreerde reacties binnen. “Ik krijg heel veel telefoontjes van bijvoorbeeld ouders die zich zorgen maken over hun kind. Wij moeten hen dan doorverwijzen naar een psycholoog, zodat het kind toch al ergens terechtkan met zijn of haar gevoelens. Maar dat is natuurlijk nog geen opstart van een behandeling.”

“De lange wachttijd is mentaal zeer moeilijk voor transgender personen. De jongeren hebben vaak al een lange weg achter de rug voor ze hiervoor durven uit te komen. Als ze dan nog een jaar of langer moeten wachten, is dat zeker geen goed nieuws.”

Maggie De Block

In 2016 zorgde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) nog voor extra geld voor psychologische begeleiding van transgender personen. Ze maakte hiervoor 1,17 miljoen euro vrij. “Intussen zijn we al terug ingehaald, door de toename van het aantal transgender personen.”

“Ook de coming-out van Bo Van Spilbeek en Sam Bettens, de film "Girl" en de documentaire "MVX" hebben ervoor gezorgd dat heel wat personen de stap naar de zorg durven te zetten. Alleen jammer dat we dit niet kunnen bolwerken”, zegt Melanie Verbeke.

“De oplossing is een uitbreiding van het huidige team en meer kennis bij alle zorgverleners in Vlaanderen.” Sinds 1 januari 2019 is er extra geld vrijgekomen om in alle Centra voor Algemeen Welzijnswerk ook eerste hulp aan te bieden voor mensen met vragen over genderidentiteit. “We hopen dat er ook via deze weg mensen antwoorden vinden op hun vragen en alvast eerste hulp kunnen krijgen.”  

Meest gelezen