Mechelaar (93) schenkt oorlogsdagboek aan stadsarchief: "We zijn in beestenwagen naar Kortrijk gevlucht"

Eduard Van Delm heeft zijn oorlogsdagboek aan het Mechelse stadsarchief geschonken. De 93-jarige Mechelaar was 14 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en schreef 100 pagina's vol over het leven in een bezette Dijlestad. Al had hij zelf nooit gedacht dat er iemand interesse had in zijn schrijfsels.

"Dat dagboek is eigenlijk ontstaan in mei 1940, dan zijn wij net als iedereen gevlucht voor de Duitsers", herinnert Eduard Van Delm zich. "We vertrokken aan het station in een beestenwagen richting Kortrijk."

De tiener woont in 1940 in een gezin van vier kinderen aan de Tervuursesteenweg. "Ik schreef herinneringen neer met inkt in een notitieboekje, het was een hobby voor mij. Na de oorlog heb ik alles overgeschreven in een dagboek. Ik wist zelfs niet eens dat het honderd pagina's waren", lacht de Mechelaar.

Bekende Mechelaar

Al snel keert het gezin Van Delm terug naar Mechelen, en leeft het onder de Duitse bezetting. "Tijdens de bezetting was er minder nieuws om neer te schrijven", zegt Eduard. "Buiten wat sabotages links en rechts. Ik verstopte mijn dagboek ook, zodat het niet gevonden kon worden door de Duitsers."

Na de oorlog verdwijnt het dagboek in de kelder van Eduard, tot hij er op een dag terug op botst. "Het zat in een doos samen met andere spullen. Enkel de buitenkant was wat beschimmeld, die heb ik eraf gehaald", legt Eduard uit. Het dagboek van Eduard wordt nu opgenomen in het Mechelse stadsarchief waar u het kunt inkijken. "Wie had ooit gedacht dat ik een bekende Mechelaar zou zijn? Ik niet hoor", knipoogt hij.

Meest gelezen