Is limiet voor het aantal studentenjobs bereikt? Aantal studenten dat in juli werkte niet opnieuw gestegen

Het aantal studenten dat in juli aan het werk was, is niet opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van uitzendbedrijf Randstad die werden opgevraagd door VRT NWS. Vorig jaar was het aantal studenten dat tijdens de zomermaanden juli en augustus werkte nog met 6 procent gestegen, aldus Randstad, maar volgens de eerste cijfers is het aantal studenten dat in juli werkte dit jaar met een half procent gedaald.

"Het aantal studenten dat in de eerste vier weken van de zomervakantie werkte, is met 0,5 procent gedaald", zegt woordvoerder Jan Denys van Randstad. "Die studenten hebben dan wel gemiddeld ietsje meer gewerkt. Het totaal volume aan studentenwerk is dus ongeveer identiek aan vorig jaar." 

Het totaal volume aan studentenwerk is ongeveer identiek aan vorig jaar

Jan Denys, Randstad

Dat is op zich opmerkelijk. Al jaren stijgt het totaal aantal jobstudenten, toont onderstaande grafiek.

Vorige zomer zag Randstad nog een stijging van 6 procent van het aantal jobstudenten in de zomermaanden juli en augustus. Ook federatie Federgon stelde toen opnieuw een stijging vast in het derde kwartaal (juli, augustus, september), voor het vijfde jaar op rij. 192.279 jobstudenten werkten toen via een uitzendbureau.

Verzadigd?

Dit jaar lijkt die stijging zich dus niet door te zetten. "Het aandeel studenten dat aangeeft dat ze werken, ligt al op een zeer hoog niveau", zegt Denys. "Daar zit niet veel rek meer op", klinkt het. 

Het aandeel studenten dat aangeeft dat ze werken, ligt al op een zeer hoog niveau. Daar zit niet veel rek meer op

Jan Denys, Randstad

Maar er spelen nog andere factoren mee. Begin 2017 veranderde de regelgeving voor jobstudenten, waardoor ze flexibel 475 uur mogen werken aan een voordelig tarief. Voordien werd in dagen gerekend, met een maximum van 50 dagen. Studenten moeten voor die 475 uren enkel een solidariteitsbijdrage van 2,71 procent op hun brutoloon betalen. 

Door die flexibelere regels, kiezen studenten er vaker voor om ook tijdens het schooljaar te werken. In 2012 werkte 37 procent van de studenten enkel in de zomer, in 2018 was dat nog slechts 23 procent. "Werken tijdens het schooljaar zit dus in stijgende lijn", zegt Denys. "Ik sluit niet uit dat we daar nog wat stijging zullen kennen. Maar ook daar komt de grens in zicht." 

"Doordat het systeem nu per gewerkt uur rekent, terwijl dat vroeger per dag was, zien we een tendens dat studenten vaak door het jaar werken", zegt ook Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. "Tegenwoordig willen jobstudenten tussendoor eens naar een festival of een weekendje weg. Daardoor is het voor horeca-ondernemers soms wat puzzelen, maar we merken dat de horecasector erg populair blijft als studentenjob”, klinkt het, al is het voor Horeca Vlaanderen te vroeg om uitspraken te doen over tendensen en evoluties. 

Anderzijds, benadrukt Denys, tonen de cijfers dat jobstudenten niet van het werk afgehouden werden door de hitte. "Je zou kunnen denken dat het warme weer mensen thuishield. Op basis van deze eerste cijfers blijkt van niet." 

Meest gelezen