China verrast vriend en vijand met goede exportcijfers

Ondanks de escalerende handelsoorlog met de VS heeft China vorige maand weer meer goederen uitgevoerd naar het buitenland. In vergelijking met juli vorig jaar is de Chinese export vorige maand met 3,3 procent toegenomen. De groei is verrassend, maar de Chinezen kunnen niet op rozen slapen, want mogelijk wordt de groei volgende maand al gefnuikt door nieuwe importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingevoerd.

De importheffingen die de VS al anderhalf jaar oplegt doen de Chinese export wel degelijk pijn. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese douanedienst. De export van Chinese goederen naar de VS is vorige maand met maar liefst 19,1 procent teruggevallen. En met nieuwe importheffingen op komst is het einde nog niet in zicht.

De Chinezen blijken dit verlies voorlopig nog enigszins te kunnen compenseren door meer goederen naar andere werelddelen te exporteren, vooral naar Europa en Zuidoost-Azië. De export naar de Europese Unie is het afgelopen halfjaar bijvoorbeeld met 12,6 procent toegenomen in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2018. En naar de ASEAN-landen heeft China 15,8 procent meer uitgevoerd. 

Om de negatieve effecten van de Amerikaanse importheffingen te counteren heeft China begin deze week de yuan, de Chinese munt gedevalueerd. Als de Chinese munt minder waard wordt tegenover andere munten, wordt het voor andere landen immers goedkoper om Chinese producten te kopen. Keerzijde van de medaille is wel dat het voor de Chinezen duurder wordt om producten uit het buitenland te kopen.

Meest gelezen