BELGA/MAETERLINCK

De boosheid van mensen zonder Dodentocht-ticket is een kaakslag voor de vrijwilligers

De Dodentocht is volgens fervente wandelaars te populair geworden waardoor ze niet altijd meer aan een ticket geraken. De negatieve reacties op de Facebook-pagina van de organisatie vindt vrijwilliger Elien Reyniers niet kunnen: "De vrijwilligers hebben de krachten noch de middelen om hieraan tegemoet te komen".

opinie
Elien Reyniers
Elien Reyniers is vrijwilliger bij de Dodentocht

De Dodentocht: voor vele wandelaars en sympathisanten dé hoogmis van de grote wandeltochten. Deze helse tocht door Klein-Brabant en omstreken viert dit jaar zijn 50e verjaardag. Helaas wordt dit jubileum overschaduwd door negatieve commentaar van deelnemers en van mensen die net naast een ticket grepen.

Al vanaf de ticketverkoop in maart kan er bij een groot deel van de geïnteresseerden geen positief woord over de Dodentocht meer over de lippen komen. Klachten zoals te weinig tickets, te hoge kostprijs, te weinig speciale Duvelglazen enzovoort, zijn met overmaat te lezen op de Facebookpagina van de organisatie. Dit zorgt ervoor dat de sfeer eigenlijk al een beetje verpest is, terwijl de tocht zelf nog moet beginnen.

Klachten over de organisatie op Facebook zorgen ervoor dat de sfeer eigenlijk al een beetje verpest is, terwijl de tocht zelf nog moet beginnen

De ticketverkoop is dit jaar enorm snel gegaan, daar kunnen we niet omheen. Vorig jaar heb ik twee dagen na de start van de verkoop mijn ticket besteld, en mijn startnummer zat in de 2000. Dit jaar ben ik halsoverkop mijn bed uit moeten rollen en naar de computer moeten sprinten om ervoor te zorgen dat ik om 11 uur, twee uur na de start, nog een ticket zou kunnen bemachtigen. Met ongelooflijk veel geluk ben ik daarin geslaagd, en twintig minuten later waren alle tickets uitverkocht. En toen begonnen de commentaren binnen te stromen.

Moeten ervaren wandelaars voorrang krijgen op de nieuwelingen?

De opmerking die ik toen het meest heb gelezen, is dat de ervaren wandelaars voorrang zouden moeten krijgen op de jonge nieuwelingen. Die kunnen volgens hen nog niet eens de 30 km halen. Aan de mensen die deze mening delen, heb ik toch wel een prangende vraag: vanaf wanneer ben je dan “een ervaren wandelaar”? Vanaf je tiende deelname? Twintigste? Of moet er ook nog een onderscheid gemaakt worden tussen deelnames en volledig uitgewandelde Dodentochten?

(lees verder onder de afbeelding)

BELGA/MAETERLINCK

Ik ben een vrouw van 20 jaar, die vorig jaar de Dodentocht heeft uitgewandeld en die nu dus aan haar tweede Dodentocht begint, heb ik dan minder recht op een ticket dan die “ervaren wandelaars”? Elke wandelaar moet ergens beginnen, ook de wandelaars die al elvendertig keer hebben meegedaan. Waarom zou je die kans, de kans om te beginnen met misschien wel een nieuwe passie, afpakken van een jonge nieuweling?

De Dodentocht organiseren is een titanenwerk van vrijwilligers, niemand krijgt ook maar één cent voor wat hij of zij doet

Al die berichten en klachten doen mijn hart stukje bij beetje breken. Al vanaf mijn 8 jaar sta ik met volle trots, samen met mijn familie, mee te helpen op de controlepost in Oppuurs. Al vanaf die jonge leeftijd zie ik wat voor titanenwerk de vrijwilligers in de Dodentocht steken om er elk jaar weer een spetterend wandelevenement van te maken. Ja ja, u hoort het goed: vrijwilligers.

Een evenement georganiseerd door vrijwilligers

Niemand krijgt ook maar één cent voor wat hij of zij doet voor de Dodentocht. En dat gaat dan niet alleen om die twee dagen in begin augustus. Het gaat ook over de maandenlange voorbereidingen, de organisatie van de ticketophaling, de regeling van de sponsors en van het eten en van de drank die je als wandelaar aangeboden krijgt, etc. Allemaal dingen die achter of voor de schermen gebeuren, maar die echt bloed, zweet en tranen kosten van de vrijwilligers.

De vrijwilligers hebben de krachten noch de middelen om tegemoet te komen aan alle klachten

En wat krijgen ze in de plaats? Negatieve commentaar over hoe slecht alles loopt en hoe simpel het is om dat allemaal aan te passen. Te weinig tickets beschikbaar? Organiseer dan gewoon een tweede weekend. Niet iedere wandelaar heeft een speciaal Duvelglas? Hou er dan toch gewoon 13.000 apart voor de deelnemers. Gewoon, gewoon, gewoon.

Een winstgevend bedrijf zou dat misschien allemaal nog geregeld krijgen, maar vrijwilligers, hoe gemotiveerd en enthousiast ze ook zijn ( en geloof me, dat zijn ze), hebben er de krachten noch de middelen voor.

En de boer, hij ploegde voort. Heel de organisatie en het hele team dat erachter staat, blijft ondanks alle bagger die ze over hun hoofd krijgen, lustig voortwerken om van de 50e editie een knaller van formaat te maken. Door alles van zo dichtbij te zien, vraag ik me echt af hoe je ook maar één slecht woord over de mensen achter dit evenement kan zeggen. 

Het is een schrale troost dat voor elke 100 negatieve berichten, er 500 mensen achter hun computer met hun ogen rollen, en denken: “zageventen”

Maar dat maakt misschien nu net het verschil, dat ik in levenden lijve al heb mogen meemaken wat er allemaal wordt verricht om dit allemaal op poten te zetten. Als je niet weet hoe de organisatie van de Dodentocht ineenzit, kan je je er natuurlijk ook moeilijker in inleven. Waar ik ook schrale troost uit haal, is uit de gedachte dat er voor elke honderd negatieve berichten, er 500 mensen achter hun computer met hun ogen rollen, en denken: “zageventen.”

En ik zie u al denken: “Jij hebt makkelijk praten, jij hebt wel een ticket kunnen bemachtigen!” Inderdaad, ik heb veel geluk gehad. Maar als het me nu niet was gelukt, zou ik na een uurtje knarren in de zetel met veel plezier terugkijken op de zalige tocht die ik vorig jaar dan toch heb mogen doen, en hopen dat de persoon die me net te snel af was bij de verkoop, er net zo veel plezier en pijn aan zal beleven als ik vorig jaar. Dat zouden sommige misnoegde ervaren wandelaars ook beter doen, zodat ze tóch nog iets hebben aan hun 5, 10, 15 … deelnames.

BELGA/JOURET

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen