Festival WeCanDance in Zeebrugge laat "blackface" niet toe

Het festival WeCanDance, dat dit weekend plaatsvindt op het strand van Zeebrugge, laat zijn bezoekers niet toe om hun gezichten zwart te schminken. Het thema van het festival dit jaar is "safari nomads", maar festivalgangers zullen zich dus niet mogen "blackfacen" om zich als zwarte Afrikanen te portretteren.

Het WeCanDance-festival kent elk jaar een specifiek thema met bijpassende kledijcode. Dit jaar draait alles rond safari en Afrika. Maar op sociale media geven de organisatoren een waarschuwing mee: "no painted blackfaces allowed" (geen geschilderde blackfaces toegestaan). In het bericht wordt blackfacing een "slecht en lui kostuumidee" genoemd en wordt ook verwezen naar de "deprimerende geschiedenis".

Mensenrechtenactiviste Yasmine Daelman had op Facebook de organisatoren opgeroepen om blackface niet toe te staan op het festivalterrein."We hopen dat WeCanDance mee kan gaan met zijn tijd en kan erkennen dat racistische taferelen zoals blackface niet thuishoren op een festival", klonk het.

Daelman reageert dan ook tevreden dat de organisatoren kennelijk gehoor hebben gegeven aan die oproep. "Dat vele andere evenementen jullie voorbeeld mogen volgen in de toekomst", schrijft ze op Facebook. Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang Sam van Rooy van zijn kant haalt op Twitter uit naar de "politiek correcte dwazen van WeCanDance".

Enkele dagen geleden ontstond nog ophef rond een Afrohouseparty van het festival Thé Dansant. Dat feestje werd georganiseerd in het Park van Tervuren nabij het AfricaMuseum. Daar werd onder meer een man gespot met een blackface. Het museum zelf was niet betrokken bij de organisatie. De directie maakt nu wel werk van een ethische code voor publieke activiteiten in het museum of park om ervoor te zorgen dat de organisatoren het Afrikaanse continent met respect behandelen, meldt directeur Guido Gryseels. Ook hij stoorde zich aan enkele clichématige facetten bij de organisatie van het feest.

 Instagram Wecandancefest

Meest gelezen