Gevangenisdirecteur Ruiselede na ontsnappingen: "We zijn nu veel alerter, controles verliepen vroeger soms wat rommelig"

Na de vier ontsnappingen in juli controleert het personeel in de open gevangenis in Ruiselede nu beter waar de gevangenen overdag aan het werk zijn. De gedetineerden werken daar op een boerderij om hun terugkeer naar de maatschappij voor te bereiden. "We zijn nu veel alerter", zegt de directeur. "Ik geef toe dat de controles vroeger soms wat rommelig verliepen."

Vier gedetineerden vluchtten in juli weg uit de open gevangenis in Ruiselede. Twee van hen gebruikten daarbij geweld. De vier zitten nu opnieuw opgesloten in een klassieke gesloten gevangenis. "Ik heb na de ontsnappingen verschillende nachten wakker gelegen", zegt gevangenisdirecteur Chris De Vidts. "Ook voor ons gemotiveerd personeel kwam het hard aan. We hebben nu het tussentijds werkappel strenger gemaakt. Dat betekent dat medewerkers die gedetineerden begeleiden tijdens de arbeid zowel voor als na de middag op vaste tijdstippen moeten controleren of er nog evenveel gevangenen bij hen aan de slag zijn."

20 jaar geleden 

Waarom de gedetineerden weglopen, heeft vaak te maken met slecht nieuws uit hun privéleven. "Bijvoorbeeld een vrouw die een einde maakt aan de relatie", zegt De Vidts. "De gevangene verneemt dat dan telefonisch en in een paniekreactie gaat hij lopen." Vooral de manier waarop de gedetineerden in juli ontsnapten was volgens de gevangenisdirecteur zwaar om te verwerken. "Geweld gebruiken bij een ontsnapping, dat was hier toch al 20 jaar geleden. Hopelijk moeten we dat in de toekomst niet meer meemaken."

Ruiselede, gevangenis

Meest gelezen