Stevenen we af op nieuwe "Zweedse" regering? Deze opties liggen er op de tafel van Bart De Wever
Welke regering krijgt Vlaanderen de komende 5 jaar? Al meer dan een week lang is dat de vraag van 1 miljoen. Verschillende bronnen zeggen dat een verderzetting van de Zweedse coalitie (N-VA, CD&V en Open VLD), mogelijk met Jan Jambon als minister-president, nu het meest waarschijnlijke scenario is, maar zeker is dat niet. Eind dit weekend of begin volgende week wordt meer duidelijkheid verwacht. Deze opties liggen op de tafel van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
De pauzeknop van Bart De Wever (N-VA) is niet meer ingedrukt, maar op duidelijkheid over het Vlaamse formatieproces blijft het afwachten. Voor zover we weten, heeft De Wever sinds vorige week donderdag geen formele onderhandelingen met andere partijen meer gevoerd. Wel zijn er contacten over de eisen van de partijen en de "no pasarans".
Twijfelt hij om zijn kaarten op tafel te leggen, krijgt hij zijn eigen N-VA niet op één lijn over het te volgen pad of ligt het probleem bij partijen als CD&V, Open VLD en SP.A? Mogelijk weten we maandag meer, dan vergaderen de partijbureaus van Open VLD en CD&V. Maar tot nader order blijft het gissen. In afwachting lijsten we de verschillende coalitiemogelijkheden op.
Klik op de balkjes voor meer uitleg.
En wat met Groen en de PVDA?
Groen en PVDA zijn weliswaar "kleine winnaars" van 26 mei, maar zullen zich moeten tevreden stellen met een oppositierol.
Eerder deze week liet Vlaams fractieleider Björn Rzoska horen dat Groen nog altijd bereid is om mee te onderhandelen over een Vlaamse regering, maar die uitspraak moeten we wellicht catalogeren als roepen in de woestijn. Groen komt niet in beeld als coalitiepartner.
De PVDA kan zich vrolijk maken over het "opbod van SP.A en Groen" om met De Wever te gaan praten, maar in realiteit zal extreemlinks op de oppositiebanken van het Vlaams Parlement belanden. Geen enkele partij wil met hen over een eventuele coalitie praten.