Hoorcafé wil mensen met gehoorproblemen verbinden in Kalmthout

In Kalmthout wordt volgende maand voor het eerst een hoorcafé georganiseerd. Slechthorenden kunnen daar tips en ervaringen uitwisselen, om zo samen het taboe rond doofheid te doorbreken.

"Het moet een moment zijn om gezellig bij te babbelen", legt initiatiefneemster Regina Bijl uit. Samen met audiologe Sara organiseert ze het Hoorcafé. "Mensen begrijpen elkaar ook allemaal, want we zitten allemaal met hetzelfde probleem." Volgens de organisatoren kampt 10% van de Belgische bevolking met gehoorproblemen, 65% daarvan is jonger dan 65 jaar. "Dat is net ons doelpubliek", legt Sara uit. "Ik merk in mijn praktijk dat jongeren vaak denken dat ze alleen zijn met hun probleem. Daar willen we iets aan doen, door ze met elkaar te verbinden."

Taboe

Regina is zelf ook slechthorend. "Ik weiger mijn leven daarvoor stop te zetten, ik ga nog altijd graag op café of naar voorstellingen." Maar dat is niet altijd makkelijk. "Mensen zonder gehoorproblemen snappen vaak niet waarom je het ene woord wel verstaat en het andere niet. Daarom is het Hoorcafé ook buiten in de Kalmthoutse Heide, daar hebben we sowieso een goede akoestiek." Toch is een slechter gehoor vaak nog taboe. "Ik wou er eerst ook niet over praten", vertelt Regina. "Tot je lotgenoten ontmoet, en ontdekt dat het allemaal beter gaat als je er met anderen over praat."

Wie graag wil komen naar het Hoorcafé, is welkom op 7 september tussen 11u en 13u.

Meest gelezen