Man uit Ichtegem beleeft schrik van zijn leven : "Ik kwam thuis en er zaten miljoenen coloradokevers op de muren"

In Ichtegem in West-Vlaanderen is Gilbert Bolle overrompeld geweest door coloradokevers in zijn huis. Toen hij thuis kwam na een feest, wist hij niet wat hij zag: "Duizenden, honderdduizenden, misschien wel miljoenen kevers".

"Mijn vrouw was met vakantie en ik kwam thuis van een feest. Ik wist niet wat ik zag. Er zaten miljoenen kevers op de muur in mijn living. Ik was bang van mezelf. Precies een overval. Als je er niet bij was, kun je het niet geloven."

Gilbert belde in paniek naar de burgemeester die zelf kwam kijken. "Het was inderdaad spectaculair", zegt burgemeester Jan Bekaert. "De kevers zaten overal en waren ook op weg naar de buren." Uiteindelijk is een verdelgingsfirma uit Wervik gekomen om de beestjes te bestrijden. 

Franky Vanroose, provinciaal voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, bevestigt het verhaal van Gilbert. "We kregen de voorbije weken al meerdere meldingen binnen uit de streek van Ichtegem, Eernegem en Aartrijke.

De kevers zie je meestal op maïsvelden waar er het jaar voordien aardappelen werden gekweekt." De oorzaken zijn de droogte, de warmte en winters waarin het niet meer vriest. "Aardappelen die op het veld zijn blijven liggen, vriezen niet kapot en schieten het jaar nadien terug op tussen de maïs. De kevers gaan op zoek naar een aardappelveld en verlaten het maïsveld. Tijdens een dergelijke tocht, moeten ze de woning van Gilbert zijn binnengevallen."  
 

Meest gelezen