Archieffoto: actievoerders in het najaar van 2018.

Iraanse VUB-gastdocent Djalali zit opnieuw in cel in Teheran

Ahmadreza Djalali, de Iraans-Zweedse arts en gastdocent aan de VUB, zit opnieuw in de gevangenis in Teheran nadat hij twee weken lang spoorloos was geweest. Dat heeft zijn echtgenote laten weten aan mensenrechtenorganisatie Amnesty International. 

Ahmadreza Djalali is een Iraanse professor en arts die als gastdocent verbonden was aan de VUB. Hij zit al bijna drie jaar vast in een Iraanse cel op beschuldiging van spionage en is ter dood veroordeeld zonder eerlijk proces. Twee weken geleden werd hij geblinddoekt uit zijn cel gehaald en overgebracht naar een geheime locatie. Daar zou hij onder druk zijn gezet om nieuwe bekentenissen af te leggen.

Begin deze week voerde onder meer Amnesty International aan de Iraanse ambassade in Brussel nog actie voor Djalali. De mensenrechtenorganisatie reageert opgelucht omdat hij weer terecht is, maar benadrukt dat zijn situatie nog altijd penibel is.

“We weten nu gelukkig weer waar professor Djalali zich bevindt maar daarmee is het werk uiteraard niet ten einde. Amnesty zal blijven campagne voeren tot de doodstraf tegen de man wordt vernietigd en hij vrij terug bij zijn gezin kan zijn,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Meest gelezen