Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Italiaanse regering op zucht van val: sterke man Salvini wil snel nieuwe verkiezingen

Het ziet ernaar uit dat de regeringscrisis in Italië inderdaad zal leiden tot de val van de regering. Matteo Salvini, vicepremier en leider van de grootste partij Lega, laat weten dat er geen meerderheid meer is en dat er wat hem betreft nieuwe verkiezingen moeten komen. De Italiaanse premier Conte geeft minister Salvini intussen wel een veeg uit de pan. 

De Italiaanse regering is een coalitie van de radicaal-rechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging. Maar tussen de twee partijen botert het al een tijd niet meer. De spanningen liepen de voorbije dagen opnieuw hoog op. Twistappel deze keer: een hogesnelheidstrein tussen Turijn en de Franse stad Lyon. De Vijfsterrenbeweging wil niet dat die lijn er komt en diende in de Senaat een motie in. De motie werd weggestemd, ook - en vooral - door coalitiepartner Lega.

Vicepremier, minister van Binnenlandse Zaken én Lega-partijleider Matteo Salvini heeft vanavond, na een ontmoeting met enkele politieke kopstukken, laten verstaan dat de regering geen meerderheid meer heeft en dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen moeten komen. Het Italiaanse parlement moet wat hem betreft de val van de regering volgende week formaliseren.

De voorzitters van de Kamer en Senaat zijn vanavond bij de Italiaanse president langs geweest en daar zou gesproken zijn over de timing van de ontbinding van het parlement. Italiaanse media gaan ervan uit dat de Italianen in oktober naar de stembus zullen moeten trekken.

Salvini zelf voerde de voorbije dagen overigens al een persoonlijke campagne langs de Italiaanse stranden. Vicepremier Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging heeft al gereageerd op de aankondiging van Salvini. "We zijn klaar voor verkiezingen", klinkt het. Lega en de Vijfsterrenbeweging vormden samen een regering sinds juni vorig jaar.

Premier Conte erg kritisch voor Salvini

Het is evenwel aan de Italiaanse premier Guiseppe Conte om zijn ontslag aan te bieden aan de president of om een vertrouwensstemming te vragen aan het parlement. En het is enkel de president, Sergio Mattarella, die het parlement kan ontbinden om zo de weg vrij te maken voor vervroegde verkiezingen. De president zou daarbij ook kunnen opteren voor een voorlopige regering van technocraten, niet-politici zoals bestuurders of professoren. 

Intussen heeft de partijloze Conte gereageerd. Hij geeft mee dat Salvini hem gezegd heeft dat hij een einde wil maken aan de regering om de steun bij de bevolking te kapitaliseren. De Lega-partij doet het de afgelopen tijd namelijk erg goed.

De Italiaanse premier is erg kritisch voor Salvini. "Het komt Salvini niet toe om het parlement bijeen te roepen of om de agenda te bepalen voor een regeringscrisis. Salvini zal moeten uitleggen waarom hij de regering vroegtijdig wil doen vallen, en dat zonder slogans." Conte voegt er ook aan toe dat hij niet langer zal accepteren hoe Salvini andere ministers aanvalt.

Bekijk het verslag uit "Terzake" over de Italiaanse politieke crisis en de laatste stand van zaken met reporter ter plaatse Willem Van Mullem.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen