Alexander Dumarey

Beperkte oversterfte tijdens warmteperiode eind juni: 102 mensen gestorven door warme weer

Tijdens de warmteperiode eind juni zijn 102 mensen meer overleden dan verwacht. Een vrij beperkte oversterfte, zegt het Belgisch instituut voor de gezondheid Sciensano. "Toch blijft het belangrijk om je voldoende te beschermen."

Het ozon- en hitteplan werd deze zomer voor de eerste keer geactiveerd tussen 21 juni en 1 juli. 24, 25 en 29 juni waren toen de heetste dagen, met temperaturen boven de 30 graden en verhoogde ozonconcentraties. In die laatste dagen van juni was er dan ook sprake van een hittegolf.

Tijdens die warmteperiode eind juni zijn 102 mensen in ons land als gevolg van dat warme weer gestorven. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Een op het eerste gezicht beperkte oversterfte, zegt Sciensano. Vooral de groep van 65- tot 84-jarigen werd in die periode getroffen. En merkwaardig genoeg niet de groep van de 85-plussers. Maar ook bij de leeftijdsgroep 0 tot 64 jaar zag Sciensano iets meer overlijdens dan verwacht.

Ook al bleef de oversterfte in deze periode vrij beperkt, toch blijft het belangrijk om zichzelf voldoende te beschermen, waarschuwt Sciensano. Bovenstaande cijfers slaan enkel op de warmteperiode en hittegolf eind juni. Cijfers over het eventuele aantal oversterftes tijdens de latere hittegolf in juli, toen de temperaturen en de ozonconcentraties nog hoger waren dan eind juni, zijn nog niet beschikbaar.

Beter voorbereid?

Kunnen we uit deze beperkte oversterfte afleiden dat de bevolking beter voorbereid is op heet weer? Warmteperiodes met elkaar vergelijken, is moeilijk, benadrukt Sciensano. Zomersterfte hangt namelijk af van meerdere factoren. Ook een griepepidemie in de voorafgaande winter kan een rol spelen, bijvoorbeeld.

Maar in vergelijking met pakweg 15 jaar geleden, is er wel een duidelijke evolutie te zien, zegt Sciensano. "De sterfte die we dit jaar en zien en ook vorig jaar zagen, ligt toch lager dan een 15-tal jaar geleden", zegt Nathalie Bossuyt van Sciensano. "De maatregelen van het ozon- en hitteplan hebben zeker een positief effect. Mensen weten daardoor beter hoe ze zich moeten  beschermen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen