Mechelse Heide opnieuw in bloei

In Maasmechelen staat de Mechelse Heide opnieuw in bloei. Het paarse bloementapijt is elk jaar te bewonderen van half augustus tot september. Vorig jaar had de heide het moeilijk door hitte en droogte, maar dat valt dit jaar beter mee.

Goed nieuws voor natuurliefhebbers: de Mechelse Heide staat stilaan opnieuw in bloei. “Dat gaat niet van vandaag op morgen, maar langzaamaan zie je dat er een paarse gloed over de heide verschijnt”, vertelt Lise Hendrick van Natuur en Bos.

Mooier dan vorig jaar

Vorig jaar had de heide het moeilijk door hitte en droogte, maar dat valt dit jaar beter mee. “Het is natuurlijk nog altijd wel een droge zomer geweest, maar hij heeft veel minder afgezien dan vorig jaar. Een aantal struikjes zijn wel niet opnieuw tot bloei gekomen, maar de rosse gloed die we vorig jaar zagen, is terug weg.”

Belangrijk voor insecten en andere dieren

Dat er weer meer heide in bloei staat, is belangrijk voor de biodiversiteit. “Op die manier is er meer nectar voor de insecten en ook voor bijvoorbeeld de gladde slang is de heide belangrijk want die komt vooral in heidegebieden en niet in bossen voor.”

Heidedagen

Als je zelf graag wil genieten van de pracht van de heide zijn de Nationale Heidedagen op 24 en 25 augustus misschien wel interessant. Op die dagen organiseert de gemeente Maasmechelen verschillende activiteiten om de heide het best te beleven.

Voor meer info: https://www.visitmaasmechelen.com/nationale-heidedagen.

 

Meest gelezen