Mechelse volkstuintjes in enkele jaren tijd gehalveerd

Het aantal volkstuintjes in Mechelen is de afgelopen jaren meer dan gehalveerd, daardoor kunnen steeds minder stadsmensen nog tuinieren in eigen stad. "We zijn op zoek naar nieuwe gronden", klinkt het bij de stad.

In 2010 was er nog ongeveer 2,6 hectare volkstuin in Mechelen, 9 jaar later nog maar 1,2 hectare. Die daling komt onder meer door bouwprojecten zoals het nieuwe Sint-Maartenziekenhuis.

De stad is wel op zoek naar nieuwe gronden - op dit moment staan er zo'n vijftig mensen op de wachtlijst voor een volkstuintje - maar die gronden daarvoor vinden is niet zo eenvoudig. "Op een landbouwgrond mag je bijvoorbeeld geen stadstuin starten, zegt schepen Patrick Princen (Groen). 

Het aantal stadstuiniers zou dan weer gestegen zijn de afgelopen jaren, omdat er steeds meer mensen samen een volkstuin bewerken. "En daar geloof ik erg hard in, maar ook in de stadslandbouw in kleine perkjes of op daken en in kelders", aldus Princen.

Meest gelezen