Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meer mensen beleggen in goud: "Goud schijnt altijd als het donker is op financiële markten"

Gisteren steeg de prijs van een "ounce" goud - ongeveer 31 gram - voor het eerst in zes jaar boven 1.500 dollar (1.340 euro). De prijs van goud gaat omhoog omdat meer mensen erin beleggen, na de nieuwe handelsspanningen tussen de VS en China. "Goud is een veilige haven", legt Tom Simonts van de bank KBC uit in "De ochtend" op Radio 1. 

"De goudprijs heeft sinds 2011 zeer weinig rendement opgeleverd. Maar daar is nu verandering ingekomen, omdat het zijn reputatie als veilige haven alle eer aandoet", stelt econoom Simonts. De laatste keer dat ook het prijsniveau boven de 1.500 dollar kwam, is geleden van 2012-2013. "Het is opvallend dat dat meer beleggen in goud nu pas gebeurt, want in de internationale en financiële economie en in de geopolitiek zijn er al héél lang héél wat spanningen."

Dat de goudprijs nu zit boven de 1.500 dollar heeft volgens Simonts alles te maken met de lage rente. "De centrale banken moeten alle zeilen bijzetten om de economie te blijven stimuleren. En China heeft net gedreigd zijn munt te ontwaarden. Als er een muntoorlog komt in combinatie met een handelsoorlog dan ga je schuilen. Goud is een interessante verzekering, omdat een kilo goud zijn waarde behoudt." De econoom vergelijkt goud graag met een compenserend vat, zoals bij water. "Goud blijft altijd wel drijven ongeacht wat er onderliggend gebeurt. Goud schijnt altijd als het donker is op de financiële markten."

Maar niet enkel goud boert goed. Een andere optie is "schuilen" in obligaties of in virtuele munten. "Sinds een maand of 3-4 is de bitcoin geëvolueerd naar 12.000 dollar, en we komen van 6.000 dollar. Bij paniek kopen we iets dat zeker is." 

Herbeluister hier het gesprek met Tom Simonts:

Meest gelezen