AFP or licensors

Oud-president van Kirgizië is dan toch opgepakt ondanks verzet van zijn aanhangers

Na een beleg van twee dagen heeft Almazbek Atambajev, voormalig president van Kirgizië, zich dan toch overgegeven aan het gerecht. Een eerdere poging om hem te arresteren gisteren was totaal mislukt door het hardnekkige verzet van zijn aanhangers. Daarbij is een agent van de ordetroepen gedood.

Almazbek Atambajev was van 2011 tot 2017 president van de voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië, maar wordt nu door zijn opvolger verdacht van corruptie. Elitetroepen van de huidige president Sooronbaj Zjeenbekov bestormden gisteravond zijn villa in de hoofdstad Bisjkek om hem voor verhoor op te pakken.

Ze werden echter overmeesterd door aanhangers van Atambajev. Bij de schietpartij die ontstond vielen verschillende gewonden. Negen agenten van de veiligheidsdiensten werden een tijdje gegijzeld door aanhangers van de vroegere president, maar zijn nadien vrijgelaten.

AFP or licensors

De hele avond bleef het onrustig in Bisjkek. Agenten en aanhangers van Atambajev bleven elkaar bestoken. Tientallen mensen raakten bij de rellen gewond. Eén agent overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Ook vandaag gingen winkels dicht uit angst voor meer geweld. 

Weggebracht in pantservoertuig

Duizenden gewapende poltieagenten keerden vandaag terug naar de woning van Atambajev en slaagden er ditmaal wel in om hem op te pakken. De voormalige president werd weggebracht in een pantservoertuig. Zijn opvolger wil hem nu ook aanklagen voor de dood van een politieagent.

AFP or licensors

Rusland heeft opgeroepen tot kalmte en terughoudendheid. De eerste twee presidenten die Kirgizië bestuurden sinds de onafhankelijkheid van de oud-Sovjetrepubliek, moesten opstappen na rellen (in 2005 en 2010).  

Almazbek Atambajev, president tot 2017, hielp aan het einde van zijn mandaat zijn opvolger Zjeenbekov in het zadel, maar de relatie met zijn voormalige beschermeling is intussen dus sterk verzuurd. 

Een kleine onrustige republiek

Kirgizië telt zes miljoen inwoners. Anders dan in de meeste andere voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië kent Kirgizië (of Kirgizstan) geen dictatoriaal systeem, maar het is wel een politiek onrustige staat, waarbij leiders vaak door straatprotest opzij worden geschoven.

De meesten zijn soennitische moslims die verwant zijn aan Turken en Mongolen. Het land is ongeveer zo groot als Engeland en bestaat vooral uit plateaus die ingeklemd zijn tussen bergketens zoals de Tianshan en de Pamir. Er leven ook Kirgizische minderheden in de buurlanden zoals Kazachstan, Oezbekistan, Rusland en in de westelijke Chinese autonome regio Xinjiang. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen