PVDA scherp voor "opbod" van linkse partijen richting N-VA: "Ik hoor de N-VA lachen tot hier"

Tom De Meester, Vlaams Parlementslid voor de uiterst linkse PVDA, is kritisch voor de andere linkse partijen die willen besturen met de N-VA. "Ik kijk met stijgende verbazing naar het opbod van SP.A en Groen om absoluut deel uit te maken van de regering met Bart De Wever", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. De Meester noemt het "pijnlijk hoe de progressieve partijen zich laten uiteenspelen": "Ik hoor de N-VA lachen tot hier." 

Al snel na de verkiezingen was het duidelijk dat de uiterst linkse PVDA - die er bij de Vlaamse verkiezingen met drie procentpunten op vooruitging - in de oppositie zou zitten. Verder dan een eenmalig gesprek met informateur Bart De Wever (N-VA) kwam het niet, en ook andere partijen sloten een bestuur met uiterst links uit. PVDA bestuurt enkel op lokaal niveau in Zelzate en in het Antwerpse district Borgerhout. 

De partij vindt dat andere linkse partijen die wel met de N-VA willen besturen, hun principes verloochenen. Dinsdag reikte Björn Rzoska van Groen nog de hand richting de N-VA. "Ik snap niet dat Groen een klimaatregering wil vormen met de N-VA, die elke klimaatambitie de voorbije vijf jaar heeft tegengehouden en klimaatopwarming 'religieuze propaganda' noemt", zegt De Meester in "De ochtend". 

Dat Groen in een Vlaamse regering zal zitten, is vrijwel uitgesloten. SP.A is wel nog in de running, maar dat zal volgens de radicaal linkse PVDA geen sociaal beleid opleveren. "Met deze N-VA valt geen sociaal verhaal te schrijven", zegt De Meester. 

Als de formatienota aanvaardbaar moet zijn voor het Vlaams Belang, waar zullen de sociale prioriteiten, laat staan de klimaatambities dan een plaats krijgen?

Tom De Meester, Vlaams Parlementslid voor PVDA

"Als de formatienota aanvaardbaar moet zijn voor Vlaams Belang, waar zullen de sociale prioriteiten, laat staan de klimaatambities dan een plaats krijgen?", vraagt De Meester."Als het allemaal moet dienen om als linkse partij het vijfde wiel aan de wagen van een rechtse regering te zijn, dan liever oppositie."

Het is intussen nog steeds wachten op het verdict van Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA). Tegen het einde van de week wordt verwacht dat de N-VA bekendmaakt met welke partijen - Open VLD, SP.A of CD&V - ze verder onderhandelt over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. 

Beluister hier het volledige interview met Tom De Meester in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen