Siegfried Bracke (N-VA): "Beter niet verdergaan met CD&V, kiezer vraagt sociale correctie" 

Oud-Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is voorstander van de vorming van een zogenoemde Bourgondische coalitie op Vlaams niveau, waarbij N-VA samen met Open VLD en SP.A bestuurt. Dat heeft hij donderdag herhaald in "De ochtend" op Radio 1. Bracke staat opvallend afkerig tegenover CD&V. "Er is een sociale correctie nodig aan het beleid", bewijzen de verkiezingen volgens Bracke, en daar kan de SP.A voor zorgen. 

Als het van Bracke afhangt, wordt de uittredende Zweedse coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V best niet verdergezet. "We doen dat beter niet, vooral omdat er een sociale correctie nodig is aan het gevoerde beleid", zei hij. "Kijk naar het Vlaams Belang, dat met een behoorlijk links sociaal-economisch programma de verkiezingen heeft gewonnen. We moeten kijken naar het signaal van de kiezer en dat omzetten in beleid."

Volgens Bracke, die geen lid meer is van het N-VA-partijbestuur en zichzelf nadrukkelijk als "observator" omschrijft, heeft een coalitie van N-VA, SP.A en Open VLD de meeste kans op slagen.

Voor de oud-Kamervoorzitter is CD&V afgeschreven als coalitiepartner. Hij verwijst daarbij naar de christelijke vakbond ACV, die deze week liet verstaan dat het niet zo'n slecht nieuws is dat Belgische werknemers relatief gesproken weinig flexibel zijn. Bracke: "Als je moet samenwerken met een partij die zwaar onder invloed staat van bijvoorbeeld het ACV, dan heb je volgens mij een ingebakken probleem dat je beter niet hebt."

Bracke heeft overigens geen begrip voor de opstelling van de liberalen, die woensdag lieten verstaan dat ze een Vlaamse regeringsdeelname aan een deelname op federaal niveau koppelen. "Zo gaat dat toch niet?", aldus Bracke.

Er wordt verwacht dat de N-VA deze week bekendmaakt met welke partijen ze verder onderhandelt over een nieuwe Vlaamse regering. Een bestuur met Vlaams Belang, de winnaar van de verkiezingen, lijkt steeds meer uitgesloten.

Toch noemt Bracke een minderheidsregering met gedoogsteun van Vlaams Belang nog steeds een "interessante formule". Vlaams Belang zou dan geen ministers leveren, maar wel samen met de regeringspartijen stemmen in het parlement. "Dan plaats je Vlaams Belang ten minste voor haar verantwoordelijkheid", zegt Bracke. Momenteel is geen enkele andere partij te vinden voor zo'n minderheidsregering. 

Beluister hier het volledige interview met Siegfried Bracke in "De ochtend" op Radio 1: 

Test hier zelf welke coalities mogelijk zijn om een Vlaamse regering te vormen: 

Meest gelezen