Steeds meer dieren naar het asiel gebracht (en het zijn lang niet alleen honden en katten)

Dierenasielen en opvangcentra krijgen steeds meer dieren binnen. Tegelijk worden er ook meer dieren herenigd met hun baasje én zijn er meer dieren geadopteerd. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Opvallend: naast honden en katten worden er steeds meer “andere dieren” binnengebracht, waaronder duizenden vogels, maar ook bijvoorbeeld honderden egels.

Traditioneel worden er bij asielen veel honden en katten binnengebracht, en dat zijn er ook steeds meer. Vorig jaar telden de 75 asielen en dierenopvangcentra 12 procent meer honden en 17 procent meer katten.

Er worden wellicht meer katten binnengebracht doordat gemeentes het probleem van de zwerfkatten moeten aanpakken én door de sterilisatieverplichting. "Er zijn blijkbaar mensen die hun kat nog liever dumpen dan te betalen voor de sterilisatie", zegt minister Weyts.

Ezels en egels

Daarnaast is het vooral in de verzamelcategorie “andere dieren” die fors gegroeid is; daarin werden 2,5 keer meer dieren binnengebracht.  "Het gaat dan onder andere over duizenden vogels en pluimvee: van kippen tot gewonde duiven. Maar denk ook aan bijvoorbeeld ezels, egels, eekhoorns, vossen, reeën of konijnen”, zegt minister Weyts. (Lees verder onder de foto.)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Er worden meer ezels binnengebracht omdat er een aantal jaren geleden een echte hype was in het houden van ezels, maar die liefde is nu blijkbaar bekoeld.

Bij de egels is er dan weer een toename doordat er steeds meer van die stekelige beestjes gewond raken door de robotmaaiers die stilletjes rondrijden in de Vlaamse tuinen en de diertjes verrassen. Daarnaast worden vele egels het slachtoffer van de droogte.

Goed nieuws

Er worden tot slot niet alleen meer dieren binnengebracht bij asielen, er worden ook steeds meer asieldieren herenigd met hun baasje. "Van alle honden die in 2018 tijdelijk in een asiel verbleven nadat ze werden aangetroffen op straat of in de natuur werd maar liefst 90 procent terug thuis gebracht. In 2017 was dat nog 84 procent", zegt Weyts. Er worden ook steeds meer asieldieren geadopteerd door Vlaamse gezinnen. Zowel bij de honden als bij de katten zit het aantal adopties in de lift.

Meest gelezen