Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Valt de Italiaanse regering, net voor de vakantie van de politici?

Net voor de politici aan hun zomerpauze beginnen, staat de Italiaanse regering op springen. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega), de sterke man binnen de regering, stond op het punt om een tour langs de stranden van Zuid-Italië te lanceren, maar heeft zijn eerste afspraken afgezegd. In plaats daarvan legde hij een aantal eisen op tafel tijdens een onderhoud met premier Giuseppe Conte. Dat voedt opnieuw speculaties over de val van de regering, en mogelijk nieuwe verkiezingen in oktober. 

De spanningen tussen de coalitiepartners in Italië, de radicaal-rechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging, zijn opnieuw hoog opgelopen na een stemming in de Senaat gisteren. Een motie van de Vijfsterrenbeweging tegen een hogesnelheidstrein tussen Turijn en de Franse stad Lyon werd verworpen, ook door coalitiepartner Lega.  

De stemming bracht opnieuw het geruzie binnen de Italiaanse regering aan de oppervlakte. Wankelen doet de coalitie al geruime tijd. En al helemaal sinds de Europese verkiezingen, die uitdraaiden op een succes voor de Lega, en een flop voor de Vijfsterrenbeweging. Net als talloze peilingen lieten de Europese verkiezingen duidelijk zien dat de machtsverhoudingen zijn omgedraaid, bijna anderhalf jaar na de start van de Italiaanse regering. 

Eisen

De Lega, dubbel zo groot geworden als haar coalitiepartner, legt nu allerlei eisen op tafel. Tijdens een onderhoud dat sterke man Matteo Salvini gisteren belegde met de partijloze premier Giuseppe Conte zou hij volgens de Italiaanse pers het vertrek hebben gevraagd van verschillende ministers. Een van hen zou Danilo Toninnelli zijn, minister van Transport van de Vijfsterrenbeweging. Salvini verwijt hem openbare werkzaamheden, zoals de aanleg van de hst-verbinding, lam te leggen. Salvini zou ook de partijloze minister van Financiën Giovanni Tria graag zien vertrekken.

De voorbije maanden is er iets gebroken binnen de coalitie

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega)

"De voorbije maanden is er iets gebroken binnen de coalitie", zei Salvini gisteravond tijdens een meeting ten zuiden van Rome. Met die uitspraak voedde hij opnieuw de speculaties over de nakende val van de regering.

Salvini had eigenlijk een reeks bezoeken gepland langs de stranden van Zuid-Italië. In het zuiden werd bij de voorbije parlementsverkiezingen nog overweldigend gekozen voor de Vijfsterrenbeweging, maar ook daar groeit de populariteit van de radicaal-rechtse Salvini.

Op één meeting na, heeft Salvini echter alle bezoeken van vandaag geschrapt.   

Nieuwe verkiezingen? Technocraten?

Intussen wordt volop gespeculeerd over wat er nu te gebeuren staat. Mogelijk komt er een gesprek tussen Salvini en Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging, de twee vicepremiers van de huidige regering.

Worden zij het eens over een herschikking van de ministerposten, dan kan de coalitie mogelijk overleven.

Lukt dat niet, dan valt wellicht de regering. In de Italiaanse pers wordt gespeculeerd over mogelijke nieuwe verkiezingen in oktober, al zou het ook kunnen dat president Sergio Mattarella opteert voor een voorlopige regering van technocraten, niet-politici zoals bestuurders of professoren. 

Bekijk hier de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier een laatste stand van zaken door Willem Van Mullem live in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen