Videospeler inladen...

Meer dan 9.000 deelnemers bereiken de eindmeet van de Dodentocht 

In Bornem is de vijftigste editie van de Dodentocht geëindigd. De wandelaars kregen tot half tien de tijd om de 100 kilometer lange tocht uit te lopen. 13.000 mensen gingen de uitdaging aan, en daarvan hebben er 9.755 de eindmeet gehaald. De organisatie is tevreden.  

De deelnemers kwamen dit jaar uit maar liefst 38 landen. De oudste is 91, de jongsten zijn 15. Nog opmerkelijk: 35 deelnemers hebben donderdag de Dodentocht naar aanleiding van de jubileumeditie al eens in omgekeerde richting afgelegd, 28 onder hen willen daar vrijdagavond nog de échte Dodentocht aan toevoegen.

"We zijn zelf verrast door de enorme belangstelling dit jaar voor de 50e editie. Jammer genoeg zorgt dat er ook voor dat we veel mensen moesten weigeren", zegt woordvoerster Ilse Robyn. "Omwille van veiligheidsredenen kunnen we echt niet meer dan 13.000 deelnemers aan. Sommige wegen zijn te smal en veel mensen vroegen sowieso om het niet te groot te laten worden. Sinds vorig jaar hebben we een deelnemerslimiet."

In totaal zette de organisatie 1.300 vrijwilligers in om alles vlot te laten verlopen, onder meer in controle- en hulpposten onderweg en als seingevers op kruispunten. Het Rode Kruis leverde 300 vrijwilligers, die de 13.000 wandelaars hielpen waar nodig. De wandelaars hadden vooral last van blaren en spierpijn. Er werden in totaal 2.500 verzorgingen uitgevoerd. 6 mensen werden naar het ziekenhuis gebracht.

De Dodentocht ging vrijdag omstreeks 21 uur van start. De deelnemers  waren vanaf zaterdagochtend 7 uur - niet vroeger, want het is geen wedstrijd - welkom aan de finish. Wie rustig wilde stappen, had tot 21 uur de tijd om binnen te komen.

Ook de jongste deelnemers, de tweeling Amélie en Cédric Baeckelmans (15), wandelden de Dodentocht uit. Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 1":

Videospeler inladen...

Meest gelezen