Jasper Jacobs

Belfius-topman: "Een nieuwe renteverlaging zal niet meer helpen om de economie aan te zwengelen"

De Europese Centrale Bank mag de rente niet nog verder verlagen. Dat vindt althans Belfius-topman, Marc Raisière. Volgens hem zal een verdere verlaging van de rente in het huidige politieke en economische klimaat niet meer helpen om de economie aan te zwengelen. 

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, de dreiging van een harde brexit en de onzekere situatie in Italië leiden tot een gebrek aan vertrouwen, zegt Belfiustopman Marc Raisière. Alleen door weer een sereen politiek en economische klimaat te creëren kan het vertrouwen in de economie hersteld worden, zegt Raisière.

Winstuitkering

Raisière deed zijn uitspraak tijdens de voorstelling van de resultaten van de bank voor de eerste helft van het jaar. De nettowinst bij Belfius is 304 miljoen euro, iets lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de winst op 335 miljoen euro lag. 

Toch gaat de bank opnieuw 100 miljoen euro als interimdividend uitkeren aan de Belgische overheid.  "Geen cadeau", zegt Marc Raisière. "Het is gewoon logisch dat een aandeelhouder beloond wordt voor de risico's die hij genomen heeft. Maar wellicht komt het geld de nieuwe regering goed van pas."

(Lees verder onder de foto.)

James Arthur Photography

Voorjaarsstormen

Belfius heeft de moeilijke situatie met de lage rente kunnen compenseren door een recordbedrag van 9,4 miljard langetermijnfinancieringen, zegt Marc Raisière.  De verzekeringen kenden dan weer een dip door de voorjaarsstormen die heel wat schade hebben veroorzaakt. 

Zo'n 11.000 aangiften van schade kwamen er binnen de 48 uur na de storm. Belfius Verzekeringen betaalde in totaal  27 miljoen euro uit voor deze schadedossiers. 

De financiële omstandigheden zijn voor het moment absoluut niet voordelig voor een beursgang.

Belfius-topman Marc Raisière

De CEO van Belfius wil nog altijd graag naar de beurs trekken. "Ik denk nog altijd dat een beursintroductie voor Belfius een positieve impact zou hebben", zegt hij. "We zouden toegang krijgen tot de financiële markten en ik denk ook dat het niet gezond is dat onze enige aandeelhouder ook verantwoordelijk is voor de Nationale Bank, die voor een stuk onze controleur is."

"Maar de financiële omstandigheden zijn voor het moment absoluut niet voordelig voor een beursgang,  dus we gaan waarschijnlijk nog 1 of 2 jaar wachten", besluit hij. En ook de Arco-gedupeerden zullen nog even moeten wachten op een oplossing. "We moeten eerst een nieuwe regering hebben en dan zien wat die hierover beslist", aldus nog Raisière. 

Meest gelezen