Videospeler inladen...

Britse economie onverwacht gekrompen: "Brexit bites"

De Britse economie is onverwacht met 0,2 procent gekrompen in het tweede kwartaal. Hiermee komt een einde aan 6 jaar van groei. Dat is een tegenslag voor de nieuwe Britse premier Boris Johnson.  Economen hadden een nulgroei verwacht, geen krimp.

De onzekerheid rond de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, lijkt voor het eerst de Britse economie te raken. Van april tot en met juni is het bruto nationaal product - de waarde van alle goederen en diensten die in een land geproduceerd worden - met 0,2 procent gedaald. Vorig jaar was er nog 0,5 procent groei in dezelfde periode. 

Het is vooral de maakindustrie die klappen krijgt. Die heeft van april tot en met juni 1,4 procent moeten inboeten. Het zwaarst getroffen zijn de chemische industrie (-6,2 procent), de autobouwers (-5,2 procent) en de metaalindustrie (-2,4 procent).  

Ook de Britse bouwsector, ook een basispijler van de economie, kwakkelt; daar is de groei vrijwel stilgevallen.

De economische krimp in Groot-Brittannië komt onverwacht. Ondanks de brexitperikelen is de Britse economie altijd sterk blijven presteren, tot nu. Voor het eerst in 6 jaar boert de Britse economie achteruit.

De krimp komt ook voor analisten onverwacht. Zij hadden erop gerekend dat de Britse economie zou stagneren, maar niet dat die zou krimpen. KBC-econoom Tom Simonts vat het op Twitter als volgt samen: 

Het was normaal de bedoeling dat het Verenigd Koninkrijk eind maart de Europese Unie zou verlaten. Daardoor hadden de Britse bedrijven in het begin van het jaar hun voorzorgen genomen en grote voorraden aangelegd. Toen bleek dat de brexit werd uitgesteld, hebben ze hun voorraden afgebouwd. 

In het derde kwartaal, dat loopt van juli tot en met september, is er beperkt herstel voorspeld. Toch lijkt de onderliggende groei af te zwakken nu de onzekerheid over een brexit toeneemt en de wereldeconomie afstevent op de eerste recessie in tien jaar tijd.

Harde deadline

Boris Johnson, sinds kort de nieuwe Britse premier, maakt zich sterk dat zijn land tegen eind oktober de Europese Unie zal verlaten, desnoods zonder een akkoord dat de boedelscheiding regelt. 

Ook minister van Financiën Sajid Javid stelt die harde deadline voorop. In een reactie op de slechte cijfers houdt hij moed: "Het is een uitdagende periode voor de wereldeconomie waarin de groei vertraagt in vele landen. Maar de fundamenten van de Britse economie zijn sterk (...) En om meer zekerheid te bieden aan Britse bedrijven, blijven we herhalen dat we op 31 oktober uit de EU stappen."

Pond krijgt klappen

Na de bekendmaking van de tegenvallende kwartaalcijfers is de koers van het Britse pond naar beneden gedoken. Ten opzichte van de dollar heeft de munt de laagste stand sinds januari 2017 bereikt. Een pond is minder dan 1,2080 dollar waard geworden. Ook ten opzichte van de euro leverde het pond in.

Het pond staat sinds de verkiezing van Boris Johnson onder druk. Beleggers houden steeds meer rekening met een no-dealbrexit en zijn bang dat zo'n vertrek uit de Europese Unie zonder afspraken de Britse economie geen goed zal doen.

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het interview in "Terzake": met professor Paul De Grauwe van de Londen School of Economics:

Videospeler inladen...

Meest gelezen