AP

Correspondente in India over onrust in Kashmir: "Wel vrees voor geweld in regio"

Het blijft onrustig in Kashmir sinds de Indiase regering in New Delhi maandag de speciale autonome status van de Indiase deelstaat heeft afgenomen. "Niemand wil dat dit escaleert, maar er wordt wel gevreesd voor geweld in de regio", zegt Aletta André, correspondente in India. 

Maandag werd de speciale autonome status van de deelstaat plots ingetrokken. De Indiase premier Modi zei dat hij dat deed om "terrorisme en separatisme" uit te bannen in de overwegend islamitische regio, waar India en buurland Pakistan al decennialang over strijden. Pakistan reageerde woedend. De Indiase ambassadeur is intussen Pakistan uitgezet en de enige treinverbinding tussen de landen is stopgezet.

De regio Kashmir is sindsdien in lockdown. De straten liggen er verlaten bij. Er zijn overal militairen aanwezig. De burgers mogen amper hun huizen uit en hebben geen toegang tot het internet, televisie kijken kan ook alleen als ze een schotel hebben en dan nog gaat het om een beperkt aantal kanalen op een beperkt aantal tijdstippen.

"Het is heel moeilijk om contact te leggen met mensen daar", legt Aletta André uit. "Voor mij is het onmogelijk om mensen op te bellen of een whatsapp te sturen. Voor de mensen zelf is het heel moeilijk om nieuws van buiten te krijgen." 

Indiase premier Modi verdedigt beslissing

De Indiase premier Narendra Modi heeft gisteren een speech gegeven waarin hij zijn besluit om de speciale status af te nemen verdedigt. "Dit is het begin van een nieuw tijdperk", herhaalde hij. "Deze beslissing zal het land bevrijden van terrorisme."  Hij beloofde de inwoners ook dat de situatie er "langzaamaan weer normaal zal worden", maar gaf daarover geen verdere details. 

"De autonome status afnemen stond altijd al op de agenda van de hindoe-nationalistische regeringspartij BJP van Modi, maar is tegelijkertijd een heel controversieel iets", aldus André. "Het grondwetsartikel 370 werd na de onafhankelijkheid van India als tijdelijk artikel in de grondwet opgenomen. Onder de voorwaarden van dit artikel sloot Kashmir zich bij India aan. Ze mochten dan zelf een grondwet schrijven, eigen wetten maken en een eigen vlag hebben. De BJP spreekt al lang over de intrekking en heeft alles wat de speciale status omschrijft eruit gehaald, nu staat er alleen nog in dat Kashmir integraal onderdeel van India is.”

“Premier Modi zegt dat de speciale status de ontwikkeling van het gebied in de weg stond, het kon hierdoor niet volledig profiteren van Indiase democratie, wetten en rechten", gaat André verder. "Hij gaf als voorbeeld vrouwenrechten en los daarvan zei hij dat veel andere dingen (baankansen, betere infrastructuur, enzovoort) de staat heel moeilijk bereiken door het gat tussen het centrum van het land en Kashmir. Het wordt vaak gezegd dat de inwoners van Kashmir zich hierdoor vervreemd zijn gaan voelen. En dat jongeren zich aangetrokken voelen door separatisme en de militante groepen gesponsord door Pakistan.”

(lees verder onder de foto van Indiase burgers die de speech van premier Modi volgen) 

AP

Vrees voor geweld

Na het intrekken van de speciale status wordt er dan ook gevreesd voor een escalatie. "Dat hoopt natuurlijk niemand", zegt André. "Pakistan heeft ook benadrukt dat ze dit willen aanvechten met diplomatieke, politieke en juridische middelen en absoluut nog niet aan militair ingrijpen denken. Maar Imram Khan, de premier van Pakistan, waarschuwde er wel voor dat dit besluit en het feit dat het genomen is zonder enig overleg met de regio, juist tot onlust en protest kan leiden en tot aanslagen van militanten die het hier niet mee eens zijn. Wat dat betreft, wordt er wel gevreesd voor geweld." 

De Verenigde Naties hebben ook hun bezorgdheid al geuit over de toestand in de regio. "De allesomvattende beperking van het gebruik van communicatiemiddelen verhindert de burgers om nog ten volle te kunnen deelnemen aan het democratische debat over de toekomst van hun regio." 

Negatief reisadvies

Ons land raadt al sinds begin augustus aan om niet meer naar de regio af te reizen en vraagt de aanwezige Belgen om de regio te verlaten. Die beslissing kwam er na een zelfmoordaanslag in de Kashmir-vallei. "Alle reizen naar de Kashmir-vallei, inclusief Srinagar, worden afgeraden. Ook het grensgebied met Pakistan in deze regio dient absoluut vermeden te worden", staat er op de website van Buitenlandse Zaken.  

Beluister het gesprek met Aletta André uit "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen