archieffoto Matteo Salvini en Giuseppe Conte
AP

Correspondente in Italië: "Drie belangrijke redenen waarom Salvini nu stekker uit regering trekt"

In Italië hangt het voortbestaan van de regering aan een zijden draadje. De vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, van de rechtse partij Lega, heeft het vertrouwen in de regering van premier Conte opgezegd. 

De officiële aanleiding was een stemming over een hogesnelheidstrein, waar de coalitiepartners het niet eens over werden. De coalitiepartners, dat zijn de Vijfsterrenbeweging, een populistische partij, en de Lega, de radicaal-rechtse partij van Salvini. 

Andrea Vreede, correspondente in Italië, ziet drie belangrijke redenen waarom Salvini er net nu de stekker uittrekt en waarom hij niet langer gewacht heeft. "De Vijfsterrenbeweging stemde in de Senaat tegen de aanleg van een hogesnelheidstrein bij Turijn en de Lega voor. De regering bleek dus helemaal verdeeld." 

"In het najaar komt er een wetsvoorstel van de Vijfsterrenbeweging om het aantal parlementariërs te verminderen. Ook de Lega vindt dat een goed idee,  maar dan is er heel veel oponthoud vooraleer je opnieuw verkiezingen kunt houden." 

De allerbelangrijkste reden is volgens Vreede echter de begroting voor volgend jaar, die in oktober al voorgesteld moet worden in Brussel. "De Lega wil vanalles wat de Vijfsterrenbeweging niet wil. Salvini weet dat hij bij de begroting zijn zin niet krijgt. Hij redeneert: “Mijn minister is niet de minister van Financiën. Als ik nu de stekker eruit trek kan ik na nieuwe verkiezingen misschien een regering vormen met mezelf als premier en kan ik doen wat ik wil.”"

Salvini en zijn partij Lega hebben de wind in de zeilen momenteel. "Salvini is een doorgewinterde, ervaren politicus", legt Vreede uit. "De Lega is de oudste partij in het Italiaanse parlement terwijl de Vijfsterrenbeweging een relatieve nieuwkomer is. Hij is een geweldige communicator, hij is dé man van het volk, hij weet precies eenvoudige oplossingen te geven voor ingewikkelde problemen. Hij kan de mensen in het hart raken. En hij heeft van illegale immigratie zijn speerpunt gemaakt en dat levert veel populariteit op. Hij heeft een consensus van rond 36% in de peilingen." 

Toch is de regering hiermee nog niet gevallen. "Salvini wilde dat premier Conte zijn ontslag zou aanbieden. Maar Conte heeft gezegd dat ze eerst nog naar het parlement gaan. Daar zal de regering vermoedelijk weggestemd worden en dan begint de lange weg naar nieuwe verkiezingen, misschien in oktober. Maar eerst is er dus nog die parlementaire passage waar Salvini niet omheen kan, vermoedelijk rond 20 augustus, maar dat weten we nog niet zeker."

Nu maandag komen de fractieleiders in de Senaat bijeen om een datum voor die vertrouwenssteming vast te leggen.

Beluister het gesprek met Andrea Vreede in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen