Deelsteppers moeten gevaarlijke punten in Brussel in kaart brengen

In september gaan 30 gebruikers van elektrische deelsteps in Brussel gevaarlijke punten in kaart brengen. Dat meldt la Dernière Heure en is bevestigd aan onze redactie. "Dertig vrijwilligers zullen zwarte punten aanduiden terwijl ze een route afleggen met de step", legt Karine Genoe van VIAS uit aan VRT NWS.

Elektrische deelsteps duiken overal op in het Brusselse straatbeeld, maar de infrastructuur is er nauwelijks op voorzien. Om beter in kaart te brengen wat de noden zijn van de deelsteppers start verkeersinstituut VIAS een studie. Concreet zullen in september 30 gebruikers van deelsteps van het bedrijf Lime zogenoemde "zwarte punten" kunnen aanduiden.

Volgens VIAS zijn er drie soorten zwarte punten die ze op die manier in kaart willen brengen. "Een eerste is infrastructuur. Is er een gat in het wegdek bijvoorbeeld", legt Genoe uit. "Een tweede element is onveiligheidsgevoel. Vinden ze dat andere weggebruikers te snel rijden? Al is dat natuurlijk heel subjectief." Een derde is als deelsteppers een ongeval of een bijna-ongeval meemaken.

"Specifiek moet de studie ons een overzicht geven van de zwarte punten die voor gebruikers van elektrische steps moeten worden aangepakt", zegt Genoe. De gegevens van die studie worden daarna overgemaakt aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Die is in veel gevallen de wegbeheerder die met die informatie ook effectief aan de slag kan gaan."

Meest gelezen