Economische werkloosheid stijgt voor het eerst sinds de eurocrisis

Voor het eerst sinds de eurocrisis van 2012-2013 is de economische werkloosheid in België weer aan het stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. Economische werkloosheid is een vorm van tijdelijke werkloosheid waarbij het personeel naar huis gestuurd wordt bij gebrek aan werk. 

Jarenlang is de economische werkloosheid in ons land gedaald. Eind vorig jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal vergoede dagen echter al beperkt toe, en in het tweede kwartaal is de toename met 8,8 procent heel duidelijk.

Bij economische werkloosheid zet een werkgever zijn personeel tijdelijk op inactief wegens gebrek aan werk. Onder bepaalde voorwaarden krijgen die werknemers dan een uitkering. In het tweede kwartaal werden zo 866.163 dagen vergoed. Dat is wel nog steeds het op één na laagste aantal sinds 2007.

Indicator

"De stijging van de economische werkloosheid is een goede indicator van een mogelijke ommekeer op de arbeidsmarkt", zegt hoofdeconoom  van het VBO, Edward Roosens. "Economische werkloosheid en uitzendarbeid zijn typisch altijd de eerste indicatoren op de arbeidsmarkt als het wat minder begint te gaan."

"De groei is al een tijdje aan het vertragen, in Duitsland is die zelfs bijna helemaal stilgevallen, en dat weegt natuurlijk op de economische activiteit in België. Er zijn dus een aantal bedrijven die met een gebrek aan werk beginnen te kampen en dan is de economische werkloosheid altijd een van de eerste dingen die worden aangewend om aan die situatie een beetje het hoofd te bieden", verklaart Roosens. 

Meest gelezen