"F16's moeten nog worden aangepast voor nieuwe kernwapens"

De Belgische F16's moeten nog aangepast worden om een nieuwe generatie kernwapens te kunnen vervoeren, ondanks het feit dat de gevechtsvliegtuigen de komende jaren vervangen zullen worden door de nieuwe F35's. Dat blijkt uit een intern document uit 2017. Defensie geeft geen commentaar op het bericht. 

Het is een publiek geheim dat er 10 tot 20 Amerikaanse kernwapens in ons land gestationeerd zijn en dat die in het kader van de NAVO met de F16's ingezet kunnen worden.  Het Amerikaanse leger werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie kernwapens, maar omdat de oude bommen analoog waren en de nieuwe digitaal, verandert ook de manier van vervoer. 

Dat betekent dat de wapens op een andere manier op de vliegtuigen gemonteerd moeten worden en dat in het geval van België de F16's aangepast moeten worden. Volgens een document uit 2017 zou deze aanpassing gepland zijn voor 2020-2022, terwijl de eerste F35's in 2023 in dienst zouden worden genomen. Die nieuwe vliegtuigen zullen vanaf 2025 de nieuwe kernwapens kunnen vervoeren, maar de regering heeft nog niet beslist of de Belgische F35's met deze capaciteit zullen worden uitgerust. 

"Weggesmeten geld"

Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) vindt de geplande aanpassingen weggesmeten geld. "Het is verrassend dat we nog geld geven om die updates uit te voeren, terwijl er vanaf 2023 nieuwe toestellen geleverd worden", zegt zij in "De ochtend" op Radio 1. "Dat lijkt ons nogal vreemd en het is eigenlijk weggesmeten geld om dat op die manier te doen. Door het uitstel van de aanpassing tot 2022 is de periode van gebruik heel kort."

Bovendien blijft de vraag of België de taak op zich moet nemen om kernwapens te vervoeren. "Dat is een keuze die gemaakt moet worden, ook voor de nieuwe F35 die de nieuwe kernwapens zal kunnen vervoeren. Het is aan de nieuwe regering om daarover een beslissing te nemen. Als het aan ons ligt, kan het dat die nieuwe F35 geen kernwapens kan vervoeren, en dat maakt het nog absurder om nog geld te investeren om misschien nog 1 jaar de F16 met die taak uit te rusten." 

Meest gelezen