Haven Antwerpen zet afvalvanger in om afval uit dokken te vissen

De haven van Antwerpen gaat een afvalvanger inzetten om afval uit de dokken te vissen. Momenteel gebruikt de haven al een boot die afval opvist, maar die geraakt niet overal. De afvalvanger kan ook moeilijkere plaatsen bereiken en zal in eerste instantie worden ingezet in het Doeldok.

Drijvend platform met lange arm

De haven van Antwerpen gaat een afvalvanger inzetten om afval uit de dokken te vissen. Momenteel zetten ze al een afvalboot in, maar die geraakt niet overal. Daarom wordt er een afvalvanger ingezet. "Dat is een drijvend platform met een 100 meter lange arm en een grote mond die zowel drijvend afval als afval tot anderhalve meter onder water, kan vangen",  zegt Annelies Nauwelaerts van het Havenbedrijf.

Doeldok

De afvalvanger zal in eerste instantie worden ingezet in het Doeldok. Door de wind drijft daar veel afval samen. Het Doeldok kan ook moeilijk op een andere manier worden schoongemaakt. De afvalvanger wordt vanaf het najaar permanent in het Doeldok ingezet. Het gaat om een testproject. Als het goed verloopt, kan de afvalvanger op termijn ook op andere plaatsen worden ingezet.

De afvalvanger is door een Nederlands bedrijf ontwikkeld en kost 160.000 euro.

Meest gelezen