"Het succes van die lukrake zin, "I see dead people", heeft ons compleet verrast"

"Inwoners van Manhattan, hou ermee op om Haley Joel Osment lastig te vallen met die zin. Jullie weten wel welke. Die over die dode mensen en hen kunnen zien. Ik wil die zin zelfs niet uittikken, want Osment vindt het helemaal niet leuk om daarover iets te zeggen, alsof het een of andere betovering van Voldemort zou zijn." Die 'zin' waarover cultuurwebsite Vulture het had, was "I see dead people" uit de film "The sixth sense", die onlosmakelijk verbonden is met Cole Sear, een rol van de in 1999, toen de film in wereldpremière ging, nog piepjonge Osment. Het zien van dode mensen bleef Osment achtervolgen, al was het maar in ook nu nog regelmatig opduikende memes en gifs. Toch wist de nu 31-jarige acteur een mooie carrière uit te bouwen, ook al was hij vaak het onderwerp van rubrieken als "Hoe zou het nog zijn met?"

Osment begon zijn carrière met een rolletje in een reclamefilmpje voor Pizza Hut, om daarna de zoon van Forrest Gump te spelen in de gelijknamige film. Maar het grote succes kwam 20 jaar geleden, met zijn rol als Cole Sear in "The sixth sense". In de film lijdt de kleine Cole aan constante angstaanvallen, waarbij hij geholpen wordt door een psycholoog (rol van Bruce Willis). Aan hem vertelt hij zijn grote geheim: "I see dead people".

Haley Joel Osment: "Toen ik het script te lezen kreeg, dankzij mijn vader (die een theateracteur was, red), vond ik dat ronduit geweldig. Ik had tevoren iets dergelijks nog nooit gelezen. Met mijn vader heb ik de auditie dan goed voorbereid. Hij zei me: "Eigenlijk is het een horrorfilm, maar het griezelelement zit niet zozeer in de dood, maar eerder in de angst om niet langer met anderen te kunnen communiceren." Waardoor mijn angst plots een heel stuk minder werd. Mijn vader heeft dat slim aangepakt!" (Vulture, juni 2017)

De film werd een commercieel succes, sleepte 6 Oscarnominaties in de wacht - Osment werd genomineerd in de categorie "Beste mannelijke bijrol", maar verloor van Michael Caine - en werd onsterfelijk dankzij de quote "I see dead people". De zin raakte met gemak in de top 50 van de populairste filmquotes ooit, opgesteld door het American Film Institute.

"We waren compleet overrompeld door het succes van die zin omdat niemand tijdens de opnames dacht dat die zin het motto van de film zou worden. Maar uiteindelijk begon die zin een eigen leven te leiden." (The Telegraph, juni 2015)

"Op het moment dat we die zin opnamen, was er niemand die dacht dat dat de slogan van de film zou worden. Het was ook niet zo dat we die scène extra in de verf zouden zetten. Maar dat die zin uiteindelijk naast die van bijvoorbeeld Humphrey Bogart geraakt is! Allemachtig!” (Vulture

"Het werd me pas duidelijk hoe belangrijk die zin geworden was, toen Tiger Woods hem gebruikte in een tv-reclamefilmpje voor Chrystler." (Vulture)

"Toen ik in "The sixth sense" meespeelde, zat ik in het laatste jaar van de lagere school. De kinderen van die leeftijd die bij me op school zaten waren te jong voor die film. Het gevolg was dat er eigenlijk weinig commotie op school over gemaakt werd. Het publiek dat door de film aangesproken werd, was veel ouder. Waardoor ik nauwelijks moeilijkheden gehad heb in die tijd. Iedereen bleef beleefd en van pesten was er sowieso geen sprake." (Vulture)

"Mijn ouders beschouwden de school het belangrijkste in mijn leven en hielden me met mijn 2 voeten op de grond. Ik werkte gemiddeld een tweetal maanden mee aan een film en de rest van het jaar ging ik naar school, had ik vriendjes op die school en was Hollywood erg ver weg. Vanaf mijn 18e ben ik dan gaan studeren in New York, waar ik me anoniem kon bewegen, en waren de verleidingen eigen aan Hollywood opnieuw niet aan mij besteed." (The Telegraph)

"Door een film als "The sixth sense" werd er in de hoofden van de kijkers een beeld van mij gecreëerd. Waardoor het moeilijk werd voor mezelf om te weten welke richting ik uitwilde. En dus bleek verder studeren aan een theateracademie de meest logische stap. Daar kon ik rustig uitdokteren waar ik met mijn acteren naartoe wilde." (The New Yorker, oktober 2014)

Na zijn studies was Osment te zien in onder meer de bioscoopfilms "Entourage" en "Almost friends". Naast Zac Efron en Lilly Collins speelde hij onlangs een rol in het Netflix-succes "Extremely wicked, shockingly evil and vile", een film over het leven van seriemoordenaar Ted Bundy (zie foto beneden). Op tv speelde hij verder gastrollen in onder meer "Silicon valley" en "The X-Files".

Meest gelezen